woensdag 14 september 2022

Fugazzeta met courgette en chimichurri (Argentinië)

FUGAZZETA MET COURGETTE EN CHIMICHURRI

Hij heeft de looks van de pizza, de structuur van een focaccia en de kazige inhoud van een tosti: de fugazzeta. De Argentijnen zijn er dol op en eten ‘m als streetfood. Het deeg maak je helemaal zelf. We combineren de fugazzeta met groene chimichurrisaus, een andere Argentijnse klassieker die veelal wordt geserveerd bij gegrild vlees.

150 milliliter lauwwarme melk
½ zakje gist (3 à 4 gram)
1 theelepel suiker
250 gram bloem, en extra om te bestuiven
1 theelepel zout
2 eetlepels olijfolie
1 witte ui, in dunne halve ringen
1 eetlepel gedroogde oregano
75 gram mozzarella, geraspt
75 gram provolone of emmentaler, geraspt
50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
½ courgette, in dunne plakken
olijfolie
zout
peper

CHIMICHURRI
5 eetlepels extra vierge olijfolie
15 gram koriander
15 gram platte peterselie
15 gram oregano
2 eetlepels rode wijnazijn
2 teentjes knoflook
1 rode chilipeper, zaadlijsten verwijderd


Meng voor de fugazzeta de gist met 50 milliliter lauwwarme melk en suiker. Laat dit 10 minuten staan tot er een schuimlaag ontstaat. Meng de bloem en het zout in een kom, maak een kuiltje in het midden en giet hier het gistmengsel in. Roer de rest van de melk en de olijfolie erdoor en meng tot een samenhangend geheel.
Kneed op een schoon werkblad tot een soepel deeg. Als het deeg erg plakt, voeg dan wat extra bloem toe. Is het deeg te droog? Voeg dan wat extra water toe. Leg het deeg in een ruime met olijfolie ingevette kom en dek het af met een vochtige theedoek. Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plak of tot het deeg bijna verdubbeld is in volume.
Mix de ingrediënten voor de chimichurri in een keukenmachine. Dit kan ook handmatig door alles fijn te snijden en de ingrediënten te mengen in een kom. Proef en breng op smaak met zout en peper. Dek af en zet opzij tot later gebruik.
Verwarm de oven voor op 230°C.
Keer het deeg om op een met bloem bestoven werkblad en verdeel het deeg in 2 delen, waarvan het ene deel groter is dan het andere. Het grotere deel zal de onderkant van de fugazza vormen. Rol ballen van het deeg, druk ze plat en rol uit tot lappen ter grootte van de skillet (gietijzeren koekenpan).
Vet de skillet in met olijfolie en laat deze alvast een paar minuten op temperatuur komen op de warmtebron. Het voorverwarmen van de skillet zorgt ervoor dat de onderkant van de pizza goed gaar en knapperig zal worden.
Haal de skillet van de warmtebron, plaats de grootste deeglap erin en druk die met je vingertoppen aan. Verwijder eventueel overhangend deeg. Bestrijk de bodem met 1/3 van de chimichurri en beleg met courgette, mozzarella en provolone.
Bedek de vulling met de tweede lap deeg en bestrijk met 1/3 chimichurri. Beleg de bovenkant met ui, oregano en Parmezaanse kaas. Bak de fugazzeta ongeveer 15 – 20 minuten in de oven totdat deze goudbruin kleurt en knapperig begint te worden.
Laat de fugazzeta 5 minuten afkoelen. Snijd de fugazzeta in punten en serveer met de overgebleven chimichurri.

8 personen

gebied : Argentinië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De vega atlas : In 160 vega(n) recepten de wereld rond / Isabel Boerdam

Geen opmerkingen: