zondag 24 januari 2021

Chelo (Iran)

CHELO (GESTOOFDE RIJST)

Chelo is een typisch Iraans rijstgerecht. De rijst wordt half gekookt, half gestoofd in boter, en onder in de pan vormt zich een gouden korst.

450 gram Basmati of langkorrelige rijst, een nacht voorgeweekt
zout
100 gram boter


Zet de rijst op met voldoende zout water en kook hem 8 minuten, zodat hij nog een beetje hard is. Giet het water af en spoel de rijst in lauw water.
Smelt de helft van de boter in een grote pan en voeg 2 eetlepels water toe. Schep de rijst voorzichtig in de pan zodat het een bergje vormt. Steek met een mes 3 gaten in de rijst zodat stoom kan ontsnappen. Smelt de rest van de boter in een andere pan en schenk die over de rijst uit. Verhit de pan tot de rijst begint te stomen, doe dan het deksel stevig op de pan en laat de rijst 30 minuten op een zeer laag vuur stoven tot zich een goudgele korst op de bodem vormt. Zet de pan 5 minuten in koud water zodat de korst loskomt.
Schep de rijst in een dekschaal en garneer hem met stukjes korst.
Chelo wordt vaak geserveerd met een eierdooier en soemak.

4 personen

land : Iran
gerechtsoort : basisgerecht

bron : Het Midden-Oosten : De arabische keukens / Jenny Ridgwell

Geen opmerkingen: