TONGFILETSCHOTEL
2 grote zeetongen of 8 tongfilets, scholfilets of schelvisfilets
1 kleine grofgesneden ui
1 gesnipperde wortel
enkele takjes peterselie of selderie
½ groentebouillontablet of 1 blokje
200 gram gepelde gekookte garnalen
80 gram boter
50 gram bloem
1/8 liter kookroom
50 gram geraspte pikante kaas
peper uit de molen
zout
Was de vissen, snijd het visvlees met een zeer scherp mes boven en onder de graat af, snijd de filets door en was de 8 filets nog eens. Was de koppen en graten en doe ze in een pan. Schenk 5 deciliter koud water in de pan en breng het water aan de kook, met de ui, de wortel, de peterselie en het halve bouillontablet. Laat het water 10 - 15 minuten zacht koken en schenk dan de bouillon door de zeef in een pan. Doe daar de visfilets in en leg een omgekeerd schoteltje op de filets om te verhinderen dat die omkrullen. Laat de vis 6 - 8 minuten bijna koken en gaar worden. Was de garnalen en laat die goed uitlekken. Beboter de ovenschaal. Schuif het rooster in het midden van de oven en verwarm deze voor op 220°C. Verwarm de rest van de boter in een steelpan, voeg de bloem toe en roer tot die enigszins gaar is. Roer de room door de boter met bloem en neem het pannetje even van het fornuis. Schep de tongfilets op een bord. Roer zoveel van de visbouillon door de dikke roomsaus tot die glad en goed vloeibaar is. Schep een bodem saus in de schaal, verdeel daar de garnalen en de tongfilets over. Roer de kaas door de rest van de saus en maak die pikant van smaak met peper en zout of soja en roer er zoveel visbouillon door tot de saus dik vloeibaar is. Verdeel de saus over de vis en de schaal en schuif die in de oven tot het gerecht door en door warm en mooi van kleur is geworden.
4 personen
bereidings- / oventijd : 35 - 40 / 15 - 20 minuten
gebied : Oost-Europa
gerechtsoort : visgerecht
bron : De keuken van Rusland en de Balkan / Corri H. van Donselaar-Dijksterhuis
maandag 4 november 2019
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten