zaterdag 5 januari 2019

Paprika-venkelstoofpot (Kroatië)

PAPRIKA-VENKELSTOOFPOT

600 gram venkel
1 grote rode paprika
400 gram tomaten
1 kleine rode chilipeper
80 gram uien
4 tenen knoflook
zout
versgemalen witte peper
2 takjes verse tijm
2 takjes verse marjolein
1 ¼ deciliter droge witte wijn
1 ¼ deciliter olijfolie
boter om in te vetten
40 gram versgeraspte Parmezaanse kaas
boter in vlokjes


Snijd van de venkelknollen de wortelkant bij en verwijder de droge schutbladeren. Snijd het venkelgroen af, hak het fijn en leg er 1 eetlepel van apart. Trek van de knollen van onderen draden af. Snijd de knollen in vieren, verwijder de harde kern en snijd de venkel in brede repen.
Halveer de paprika, verwijder het zaad en snijd het vruchtvlees in brede repen. Blancheer de tomaten, laat ze schrikken, ontvel ze, deel ze in achten en verwijder steelaanzet en pitjes. Halveer de chilipeper, verwijder de pitjes en hak de chili zeer fijn. Snipper de gepelde uien en knoflook.
Meng alle groenten met elkaar en bestrooi het mengsel vervolgens met zout en peper. Vet een ovenschaal in en doe de groenten erin. Haal de blaadjes van de takjes tijm en marjolein en hak de blaadjes fijn. Meng ze met het venkelgroen. Meng in een kom de witte wijn met de olijfolie en kruiden en giet dit mengsel uit over de groenten. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet de groenten 1 uur in een op 200°C voorverwarmde oven. Strooi 5 minuten voor het einde van de baktijd de Parmezaanse kaas erover en beleg met vlokjes boter. Laat de folie weg, zodat de kaas een appetijtelijk korstje kan krijgen.

4 personen

gebied : Kroatië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Groenten (Koken zonder grenzen) / Angelika Mayr

Geen opmerkingen: