dinsdag 22 mei 2018

Gravlaks (Gemarineerde zalmforel)

GRAVLAKS (GEMARINEERDE ZALMFOREL)

1 zalmforel van 1 kilogram, gefileerd maar met vel
40 gram grof zeezout
30 gram suiker
2 theelepels grof gemalen zwarte peper
30 gram dille, fijngehakt
2 eetlepels cognac of droge sherry (eventueel)


Verwijder zoveel mogelijk graatjes uit de zalmforelfilets. Bekleed een schaal met plasticfolie en leg er 1 filet met het vel naar onderen op. Roer het zout, de suiker en peper door elkaar. Strooi de helft van het mengsel over de filet en verdeel de dille erover. Sprenkel eventueel de cognac of sherry over het geheel en strooi de rest van het zoutmengsel erover.
Leg de andere filet, met het vel naar boven, zodanig op de onderste filet dat het kopgedeelte op het staartgedeelte ligt en omgekeerd.
Vouw de plasticfolie om de filets, zodat ze helemaal zijn ingepakt. Dek het geheel af met een plankje en verzwaar dit met een gewicht (bijvoorbeeld een vol conservenblik).
Laat de zalmforel in de koelkast minstens 48 uur marineren; draai de filets gedurende deze tijd twee- of driemaal om.
Verwijder het plasticfolie en leg de filets met de velkant naar onderen op een snijplank. Snijd de vis (net als gerookte zalm) schuin in dunne plakjes van het vel af.

4 personen

gerechtsoort : visgerecht

bron : Smullen van vis / Irene van Blommestein

Geen opmerkingen: