maandag 10 maart 2008

Dukkah (Egypte)

DUKKAH (EGYPTISCH SPECERIJENMENGSEL)

Dit specerijenmengsel is in elk Egyptisch huishouden te vinden. Brood wordt
meestal in olijfolie gedoopt en vervolgens in de specerijen, of soms alleen
in de specerijen. Het wordt gegeten bij het ontbijt, als hapje vooraf of als
snack op elk moment van de dag. Het aantal variaties is eindeloos. Dukkah
wordt gewoonlijk in grote hoeveelheden gemaakt en bewaard in een pot. Dit
recept is voor een kleine hoeveelheid, maar u kunt de hoeveelheden eenvoudig
aanpassen. Maak uw eigen mengsel door met de hoeveelheden van elke specerij
te experimenteren.

4 eetlepels korianderzaad
4 eetlepels ongezouten pinda's
1 eetlepel komijnzaad
2 eetlepels sesamzaad
2 eetlepels gedroogde kikkererwten
8 eetlepels gedroogde muntblaadjes
1½ theelepel zwarte peperkorrels

Rooster het korianderzaad, de pinda's, komijn en het sesamzaad afzonderlijk
in een zware koekenpan op middelhoog vuur, waarbij u de ingrediënten al
roerend verwarmt tot ze beginnen te geuren. De tijd varieert per specerij;
laat u leiden door uw neus. Doe alle ingrediënten in een vijzel en stamp ze
fijn. Dat kunt u ook met een keukenmachine doen, maar pas op dat het mengsel
niet papperig wordt. Doe het mengsel over in een pot en sluit deze goed. Het
mengsel is bij kamertemperatuur enkele weken houdbaar.

Voor 3½ deciliter

land : Egypte
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis /
Jessica B. Harris

Geen opmerkingen: