maandag 14 oktober 2024

Vietnamese gevulde pijlinktvis met rijststokjes (Vietnam)

VIETNAMESE GEVULDE PIJLINKTVIS MET RIJSTSTOKJES

Dit is echt een gerecht voor een feestje, warm of koud, met of zonder noedels. Ook voor een picknick is het heel geschikt. De noedels contrasteren met de felrode bietjesdipsaus en de smaken gaan uitstekend samen. Ook soba past goed bij deze inktvis.

8 kleine kant-en-klare pijlinktvisjes van 7 centimeter, de tentakels kleingehakt voor de vulling
225 – 350 gram rijststokjes, gekookt en uitgelekt
4 – 6 eetlepels bietjes-ansjovisdipsaus

VULLING
60 gram glasvermicelli, 5 minuten geweekt in heet water, daarna uitgelekt
225 gram mager gehakt
115 gram verse shiitakes, in dunne plakjes
4 lente-uitjes, in dunne ringetjes
4 tenen knoflook, gehakt
1 theelepel fijngehakte gemberwortel
1 grote rode chilipeper, zonder zaadlijsten en kleingehakt
2 eetlepels gehakte groene munt
1 eetlepel nuoc man (Vietnamese vissaus)
flinke snuf zout
1 ei, licht geklopt
plantaardige olie, voor het frituren


Maak eerst de vulling: knip met een schaar de vermicelli in stukjes van 5 centimeter. Doe ze in een grote kom. Voeg de overige ingrediënten toe, plus de gehakte tentakels. Meng alles goed door elkaar, voeg het ei toe en blijf roeren tot alles goed vermengd is.
Vul de pijlinktvisjes: schep in elke inktvis wat vulling, druk deze aan tot de vis voor driekwart vol is. Maak met behulp van een borrelprikker de opening dicht.
Verhit 125 milliliter olie in een antiaanbakpan en bak de inktvissen 5 minuten, draai ze regelmatig om. Prik nu met een naald een aantal gaatjes in de visjes. Bak ze daarna nog 5 – 6 minuten tot ze goudbruin zijn; draai ze regelmatig om.
Haal de inktvissen uit de pan en leg ze op een met keukenpapier bedekt werkblad om uit te lekken. Haal de prikkers eruit. Laat de vis wat afkoelen. Snijd ze daarna met een scherp mes diagonaal in 3 of 4 stukken.
Warm de noedels op. Serveer direct, met de rode-bietjesdip en de pijlinktvis.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Noedels nieuwe stijl / Sri Owen

Geen opmerkingen: