woensdag 1 november 2023

Cacciucco (Toscane, Italië)

CACCIUCCO (GESTOOFDE ZEEVRUCHTEN)

1 liter licht gezouten water
1 ui, doormidden gesneden
1 wortel, overlangs gehalveerd
1 stengel bleekselderij, doormidden gesneden
bosje bladpeterselie
1 laurierblad
250 gram heekfilet
250 gram poon, schoongemaakt
4 eetlepels extra vergine olijfolie
½ ui, fijngehakt
4 tenen knoflook, fijngehakt
3 eetlepels fijngehakte verse peterselie
2 gedroogde chilipepers, verkruimeld
250 gram heel jonge octopus, schoongemaakt en zonder ingewanden
250 gram heel jonge zeekat, schoongemaakt en zonder ingewanden, rugschilden of inktzakjes
250 gram heel jonge pijlinktvis, schoongemaakt en zonder ingewanden of inktzakjes
2 ½ deciliter droge witte wijn
400 gram Italiaanse tomaten uit blik, uitgelekt en kleingesneden
zout naar smaak
versgemalen zwarte peper
250 gram hondshaai, schoongemaakt, in stukken
250 gram garnalen zonder kop, ongepeld
4 sneetjes stevig witbrood
1 hele teen knoflook


Doe het water in een grote, diepe pan en voeg de ui, wortel, bleekselderij, peterselie en laurier toe. Breng dit afgedekt aan de kook. Voeg de heek en poon toe en breng alles opnieuw aan de kook. Draai het vuur laag en pocheer de vis afgedekt 20 minuten op een laag vuur. Zeef de bouillon in een grote kom. Haal de stukken vis door een draaizeef, of verdeel ze met een vork in vlokken, en voeg ze toe aan de bouillon. Verhit de olie in een grote, zware pan en bak hierin de fijngehakte ui, knoflook, peterselie en chilipepers 5 minuten. Snijd de octopus in stukken van 3 centimeter. Trek de tentakels los van de pijlinktvissen. Snijd de lijfjes van de pijlinktvissen doormidden. Doe de octopus, pijlinktvis en zeekat in de pan en laat ze 5 minuten sudderen. Schenk de wijn erbij en laat die op iets hoger vuur enigszins indampen. Schep er de tomaten en wat zout en peper door. Laat alles afgedekt 20 minuten sudderen. Voeg de bouillon, hondshaai en garnalen toe. Laat alles afgedekt nog 10 minuten sudderen, onder af en toe voorzichtig omscheppen. Rooster de sneetjes brood en wrijf ze in met de hele teen knoflook. Leg de geroosterde boterhammen in 4 kommen en verdeel de stoofschotel erover. Laat de kommen even staan alvorens ze te serveren.

6 personen

voor- / bereidingstijd : 50 / 75 minuten

gebied : Toscane, Italië
gerechtsoort : visgerecht

bron : Toscane (Uit eten in Italië) / Sara Vignozzi, Gabriella Ganugi

Geen opmerkingen: