vrijdag 9 oktober 2020

Schotse havermoutpap (Schotland, Verenigd Koninkrijk)

SCHOTSE HAVERMOUTPAP

140 gram havermout
1¼ liter water
snufje zout


Kook het water, voeg er de havermout bij onder goed roeren met een houten lepel. Blijf roeren totdat de pap dik wordt en er geen klontjes meer in zitten. Doe er dan het zout bij. Even laten doorkoken, dan de pan van het vuur nemen, de deksel erop en ongeveer een uur zachtjes laten doorkoken.

Schotse manier van opdienen: Schep de kokend hete pap in diepe orden en zet naast ieder bord een kommetje koude melk of room, waarin de lepel met pap gedoopt wordt. (Let op de afwezigheid van suiker, de Schotten houden niet van verwennerij.)
Engelse manier van opdienen: Koude melk of room worden met suiker en stroop door de pap geroerd voor het opdienen (een methode die de Schotten zeer afkeuren).
Zowel Schotse als Engelse koks zullen een pan met dikke bodem aanraden om aanbranden te voorkomen.

4 personen

gebied : Schotland, Verenigd Koninkrijk
gerechtsoort : ontbijtgerecht

bron : Thee kun je eten : Recepten uit de Engelse keuken / Wendy Savory

Geen opmerkingen: