maandag 2 maart 2020

Tarwegluten (China)

TARWEGLUTEN

Gluten worden in de boeddhistische keuken veel gebruikt als vervanging van vlees in allerlei gerecht. Het is de vezelige substantie die overblijft als men het zetmeel uit gewoon tarwedeeg wast. Gluten hebben een zeer hoge voedingswaarde.
In China, evenals in Hongkong en Taiwan verkoopt men kant-en-klaar verpakte, gekookte gluten, maar daarbuiten zijn ze (nog) moeilijk verkrijgbaar.
Gluten zijn in het Westen soms in allerlei vormen - gebakken, gedroogd, gestoomd, gekookt of in blik - in de speciaalzaken in de grote steden verkrijgbaar. Maar in feite kunt u ze ook zelf gemakkelijk maken.

1 eetlepel zout
5½ - 6 deciliter water
1 kilogram tarwebloem


Los het zout in het water op. Vermeng het water met de bloem tot een soepel maar stevig samenhangend deeg; kneed dit 5 minuten tot het werkelijk elastisch wordt. Hoe steviger u kneedt, des te meer gluten het u oplevert. Bedek het deeg met een vochtige doek of keukenfolie en laat het minstens 2 - 3 uur rusten.
Vul een schone bak of spoelbak met koud water. Dompel het deeg onder en kneed tot het water melkwit wordt.
Ververs het water en kneed weer. Zo wast u de bloem eruit. Herhaal net zo lang tot het water na 10 minuten helder blijft. De nu overblijvende sponzige massa is tarwegluten.
Was deze eventueel nog 2 minuten en druk er dan zoveel mogelijk water uit. Het deeg is nu klaar voor gebruik.
Gluten kunt u gaarkoken, roerbakken of frituren.
Zowel gebakken als gekookte tarwegluten zijn onbeperkt houdbaar in de diepvries.

Voor 400 gram gluten.

gebied : China
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : De vegetarische keuken van China / Kwee Siok Lan

Geen opmerkingen: