woensdag 28 augustus 2019

Nestelende duiven (Egypte)

NESTELENDE DUIVEN

90 milliliter olijfolie
3 teentjes knoflook, fijngehakt
zout naar smaak
6 - 8 duiven, schoongemaakt en klaar om te braden

SALADENESTJE
1 krop sla
1 komkommer in plakken
peulen (mangetout)
kiemen van zonnebloempitten
alfalfa
2 stevige, rijpe tomaten, in ronde plakken

KNOFLOOKSAUS
4 teentjes knoflook, in blokjes
2 eieren
1 theelepel (5 gram) mosterd
375 milliliter plantaardige olie
sap van 1 citroen
1 kruidenbrood, warm


Vermeng olie met knoflook en zout en wrijf hiermee binnen- en buitenkant van de duiven in. Schik de duiven in een vuurvaste schaal en schuif deze in een op 200°C voorverwarmde oven. Laat ze 1 tot 1½ uur braden tot de duiven gaar en bruin zijn en een knapperig korstje hebben. Haal de duiven dan uit de oven., leg ze op een rooster en zet dit apart.
Voor de saladenestjes de kropsla wassen en de bladeren eraf trekken. Schik deze op een grote schaal en leg daarop de duiven. Leg de plakjes komkommer, de peulen en de zonnebloemkiemen er zo overheen, dat alleen e duivenpoten nog zichtbaar zijn. Strooi de alfalfa erover en schik de plakjes tomaat langs de rand van de schaal als een rode rand.
Doe knoflook en eieren in een blender en klop ongeveer 30 seconden, beginnend bij middelmatige snelheid en dan opvoerend naar hoge snelheid. Temper dan de snelheid langzaam en voeg de mosterd toe. Voer de snelheid weer op en druppel de olie in de saus tot het mengsel dik en romig is. Klop er ten slotte het citroensap door. Schenk de knoflooksaus in een schaaltje en serveer dit bij de warme of koude duiven of ander gevogelte, vlees of zeebanket.

4 - 6 personen

gebied : Egypte
gerechtsoort : lunchgerecht

bron : De Afrikaanse keuken wereldwijd / Dorinda Hafner

Geen opmerkingen: