dinsdag 11 maart 2008

Qahawah bel habahan (Egypte)

QAHAWAH BEL HABAHAN (KARDEMOMKOFFIE)

In het begin van de zestiende eeuw, tijdens de Osmaanse overheersing, kwam
de eerste koffie naar Egypte, die er vrijwel onmiddellijk populair werd.
Rond 1650 waren er in Caïro 650 koffiehuizen. Tegenwoordig zijn er zo'n
5000, waaronder het beroemde Café El-Fishawi, oftewel het Spiegelcafé, dat
rond 1900 in Caïro was wat Café des Deux Magots en Café de Flore in de jaren
vijftig van de twintigste eeuw waren voor Parijse schrijvers en kunstenaars.
Tegenwoordig is het een van de favoriete plekken van Nobelprijswinnaar
Naguib Mahfouz, die er waarschijnlijk nipt van een koffie zoals deze.
In plaats van de kardemom kunt u ook ½ theelepel geraspte nootmuskaat
gebruiken.

2½ deciliter koud water
1 kardemompeul, gekneusd
1½ theelepel suiker, of suiker of suikerstroop naar smaak
1 eetlepel fijngemalen, zeer donker gebrande koffie

Doe alle ingrediënten in een pannetje of kanaka en roer goed. Verwarm de
koffie ongeveer 10 minuten, tot de temperatuur net tegen het kookpunt ligt,
of totdat hij begint te borrelen en de koffie naar de bodem zinkt. (De
koffie mag niet helemaal koken.) Serveer de koffie direct; giet daartoe in
elk kopje eerst een beetje schuim en giet de rest van de koffie eroverheen.

2 - 3 personen

land : Egypte
gerechtsoort : drank

bron : Koken in Afrika : en culinaire en culturele ontdekkingsreis / Jessica
B. Harris

Geen opmerkingen: