woensdag 27 mei 2020

Roti à la Alma (Suriname)

ROTI À LA ALMA

250 gram aardappels (afkokers), in blokjes
zout
½ theelepel komijnzaad
1 teentje knoflook, gepeld
¼ verse Madame Jeanette peper, fijngesneden
65 gram boter of margarine, gesmolten
500 gram zelfrijzend bakmeel
2 eetlepels + ¾ deciliter olie


Aardappels in water met zout in 20 minuten gaar koken. Afgieten en aardappels fijnstampen. In droge koekenpan komijn al omscheppend 1 minuut bakken. Komijn, knoflook en peper in vijzel of keukenmachine fijnmaken. Kruidenmengsel en 1 theelepel boter door warme aardappelpuree roeren. Meel boven kom zeven. In delen 4½ deciliter water door meel roeren en tot soepel deeg kneden. Deeg in plasticfolie bij kamertemperatuur 30 minuten laten rusten. Van beslag 10 bolletjes vormen. Balletjes tot cirkel uitrollen en weer tot bal vormen. Elk balletje in handpalm plat drukken en 1 eetlepel aardappelpuree erop scheppen. Deegranden naar elkaar toe knijpen en balletje met dichtgeknepen kant naar onder op met bloem bestoven werkvlak leggen. Rest van gesmolten boter met ¾ deciliter olie mengen. Rotipan (of koekenpan) verhitten. Elk balletje tot ronde lap van 16 centimeter doorsnede uitrollen en met boter-oliemengsel bestrijken. Met ingevette kant naar onder bakken tot er blaasjes op roti ontstaan. Bovenkant van roti invetten, roti omkeren en onderkant lichtbruin bakken. Roti is gaar als deze bol staat.

10 stuks

voedingswaarde : 270 kcal per stuk
bereidingstijd : 90 minuten

gebied : Suriname
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Nel Tjon Tam Sin, in Tip Culinair mei 1996

Geen opmerkingen: