vrijdag 23 april 2010

Groentespaghetti met sint-jabobsschelpen en saffraandressing

GROENTE-SPAGHETTI MET SINT-JACOBSSCHELPEN EN SAFFRAANDRESSING

1 rode paprika
1 gele paprika
4 groene courgettes
4 gele courgettes
3 eetlepels olijfolie
3 teentjes knoflook, in plakjes
2 eetlepels grof gesneden basilicum
20 sint-jakobsschelpen, uit de schelp
4 theelepels pesto

SAFFRAANDRESSING
5 sjalotjes, fijngesneden
20 saffraandraadjes of snufje saffraanpoeder
1 deciliter droge witte wijn
½ deciliter witte wijnazijn
4 deciliter visbouillon (van tablet)
1 deciliter wortelsap
1 - 2 eetlepels citroensap
snufje cayennepeper
1 deciliter olijfolie

Voor de saffraandressing sjalot, saffraan, wijn, azijn, bouillon, wortelsap, citroensap en cayennepeper op zacht vuur verwarmen en tot de helft laten inkoken. Olijfolie toevoegen en vloeistof in blender of met staafmixer mengen en schuimig kloppen. Dressing apart zetten.
Voor de groentespaghetti oven voorverwarmen op 200°C. Paprika’s in hete oven leggen en 30 minuten bakken tot schil zwart geblakerd is. Of paprika’s aan een vork prikken en in gasvlam laten roosteren tot vel zwart geblakerd is. Paprika’s in gesloten plastic zak 5 minuten laten uitdampen (het vel laat dan beter los). Paprika’s ontvellen, zaadlijsten verwijderen en paprika’s in lange dunne repen snijden. Met dunschiller courgetteschil in lange repen afsnijden. Repen schil in lange smalle spaghettireepjes snijden (vruchtvlees van courgette wordt niet gebruikt). In 1½ eetlepel olie knoflook 3 minuten bakken. Courgette- en paprikareepjes toevoegen en in 3 - 5 minuten beetgaar bakken. Met zout en peper op smaak brengen en basilicum erdoor roeren. Groenten warm houden.
In antiaanbakpan 1 ½ eetlepel olie verhitten. Hete olie uit pan schenken en sint-jakobsschelpen in pan aan beide zijden 2 minuten bakken.
Groentespaghetti over midden van borden verdelen. Saffraandressing zacht verwarmen en rond groenten schenken, wat pesto in dressing druppelen en schelpdieren om spaghetti leggen.

4 personen

voedingswaarde : 335 kcal p.p.
bereidingstijd : 45 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Tip Culinair april 1997

Geen opmerkingen: