POLIPO AFFOGATO (VERDRONKEN OCTOPUS)
In het zuiden is dit een bekende manier om octopus klaar te maken. Door de lange prutteltijd wordt de vis heel mals. Soms gaat er helemaal geen vloeistof bij en stooft de octopus in zijn eigen vocht gaar. Het gerecht is het lekkerst als u het bereidt met kleine octopus in een afgesloten pot van terracotta. Vissers drinken het stoofvocht als medicijn, maar ook opgedept met brood is het heerlijk.
1 octopus à 1½ kilogram
1½ deciliter olijfolie
1 grote teen knoflook, grofgehakt
¼ chilipepertje, fijngehakt
1¼ deciliter droge witte wijn
250 gram rijpe tomaten, fijngehakt
2 eetlepels verse peterselie, grofgehakt
zout
versgemalen zwarte peper
Maak de octopus schoon maar laat hem heel en snijd er niets uit. Verhit de olie op laag vuur in een pan waar de octopus precies in past. Bak de knoflook en chilipeper eventjes; laat ze niet bruin worden. Pak de octopus bij de kop en duw hem een paar keer in de pan om te zorgen dat hij omkrult. Leg hem in de pan, zet het vuur hoger en bak hem 3 – 5 minuten. Voeg de wijn toe en kook die tot de helft in. Roer er dan tomaten, peterselie en wat zout en peper door. Leg het deksel op de pan en stoof de octopus in 1¼ uur op het allerlaagste vuur gaar; roer af en toe.
4 personen
gebied : Zuid-Italië, Italië
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Zuidelijke smaken van het Italiaanse land / Antonio Carluccio
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten