dinsdag 16 november 2021

Rokerige sjaksjoeka met kip en aubergine uit het vuur (Tel Aviv, Israël)

ROKERIGE SJAKSJOEKA MET KIP EN AUBERGINE UIT HET VUUR

1 grote aubergine
2 paprika’s (rood en geel)
1 grote ui
5 middelgrote trostomaten
1 gerookte kipfilet
eenvoudige olijfolie
1 theelepel harissa
2 theelepels za’atar
1 theelepel pimentón de la Vera
4 - 6 eieren
snuf sumak
vers brood, bijvoorbeeld challe
2 bolletjes of 5 tenen gepofte knoflook
techina met gepofte knoflook


Rooster de aubergine en paprika’s boven open vuur, of als je geen gasfornuis hebt, in de oven onder de grill. Doe de zwartgeblakerde paprika’s in plastic zakjes. Laat de aubergines en paprika’s enigszins afkoelen.
Snipper de ui fijn en snijd de tomaten in kleine blokjes. Laat de tomatenblokjes uitlekken in een vergiet. Snijd de kipfilet in kleine blokjes.
Verhit een scheut olijfolie in een hapjespan en fruit de ui met de harissa, za’atar en pimentón. Voeg als de uien glazig zijn de tomaten toe en laat afgedekt op laag vuur in 15 minuten tot een dikke saus inkoken.
Ontdoe intussen de aubergines en paprika’s van hun zwartgeblakerde vel. Verwijder het steeltje en de zaadlijsten van de paprika’s en het steeltje van de aubergine. Snijd de paprika in reepjes en de aubergine in blokjes.
Voeg de gepofte knoflook, kip, aubergine en paprika toe aan de pruttelende saus. Breng op smaak met een flinke snuf zout.
Als je het leuk vindt om iedereen zijn eigen portie te geven, kan je de saus over kleine pannetjes verdelen. Splits de eieren en laat het eiwit garen in de saus. Roer eventueel wat rond om het stollen te versnellen. Voeg als de eiwitten niet meer doorzichtig zijn voorzichtig de eidooiers toe. Bestrooi elke dooier met een snufje zout. Zet na 1 minuut het vuur uit en laat nog 2 minuten rusten.
Bestrooi de sjaksjoeka met sumak en schenk er flink wat techina overheen. Serveer in de pan met brood.

2 - 3 personen

gebied : Tel Aviv, Israël
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : TLV : Recepten en verhalen uit Tel Aviv / Jigal Krant

Geen opmerkingen: