dinsdag 16 november 2021

Eendtajine (Tel Aviv, Israël)

EENDTAJINE

1 eend van 1½ - 2 kilogram
eenvoudige olijfolie
8 sjalotten, gehalveerd
4 tenen knoflook, in plakjes
2 eetlepels TLV-specerijenmix of ras el hanout / baharat
1 blikje tomatenpuree (70 gram)
geraspte schil van 1 biologische citroen
2 grote trostomaten, in stukken
125 gram stevige groene pitloze olijven
100 - 200 milliliter kippenbouillon
3 laurierblaadjes
100 gram blanke amandelen, gehalveerd


Knip de eend met een gevogelteschaar in stukken. Verhit in een tajine van 35 centimeter doorsnee een scheut olijfolie. Braad de stukken eend op hoog vuur onafgedekt aan op de huid. Doe dit in porties. Leg de aangebraden stukken eend apart en bestrooi met zout en versgemalen peper. Verwijder als je bang bent voor vet (én smaak!) het kontje. Haal de pan van het vuur.
Fruit de sjalotten, knoflook en specerijen 1 - 2 minuten in het achtergebleven vet. Leg de stukken eend erop, met de huid naar boven.
Smeer de eend in met de tomatenpuree en bestrooi met de citroenrasp. Voeg de tomaat en olijven toe. Schenk een laagje bouillon in de tajine (niet te veel, er komt nog veel sap vrij) en dompel de laurierblaadjes hierin onder.
Laat de tajine op het laagste vuur, eventueel op een vlamverdeler, anderhalf uur afgedekt sudderen. Controleer halverwege of er extra vocht bij moet.
Rooster de amandelen in een droge koekenpan goudbruin en laat afkoelen. Strooi de amandelen op het laatste moment over de eendtajine. Serveer met couscous.

6 personen

gebied : Tel Aviv, Israël
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : TLV : Recepten en verhalen uit Tel Aviv / Jigal Krant

Geen opmerkingen: