zondag 18 juli 2021

Rozensharbat (Afghanistan)

ROZENSHARBAT (SIROOP MET ROZENSMAAK)

440 gram kristalsuiker
60 milliliter rozenwater
2 theelepels rode of roze voedselkleurstof
1 eetlepel gedroogde basilicumzaadjes (sabja), verkrijgbaar bij Aziatische supermarkten
500 milliliter kokend water
gekoeld water, om te serveren


Verhit de suiker, het rozenwater, de voedselkleurstof en 375 milliliter water in een pan op hoog vuur. Roer net zolang tot de suiker is opgelost. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur middelhoog en laat alles 5 minuten sudderen tot het mengsel de textuur heeft van een siroop en een keukenthermometer 112°C aangeeft. Zet opzij om af te koelen.
Giet het kokende water in een kom en roer de basilicumzaadjes erdoor. Zet opzij en laat minstens 10 minuten afkoelen. De zaadjes zullen het water opnemen en kleverig en gelatineachtig worden.
Voor het serveren: doe 2 eetlepels afgekoelde siroop in een glas. Voeg een of meerdere ijsblokjes toe en vul het glas met gekoeld water. Roer er tot slot nog een theelepel geweekte basilicumzaadjes door.
De siroop en basilicumzaadjes zijn een week houdbaar in de koelkast, klaar om nog meer sharbat te maken.

Voor 1½ liter

gebied : Afghanistan
gerechtsoort : drank

bron : Parwana : Verhalende familierecepten uit een Afghaanse keuken / Durkhanai Ayubi

Geen opmerkingen: