zondag 18 juli 2021

Nakhot (Afghanistan)

NAKHOT (KIKKERERWTENCURRY)

400 gram gedroogde kikkererwten
250 milliliter zonnebloemolie
1 grote ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, geperst
1 theelepel chaar masala
1 theelepel kristalsuiker
3 gedroogde laurierbladeren
1 theelepel zout (of naar smaak)
4 grote tomaten, gepureerd in een blender
1 eetlepel witte wijnazijn
250 milliliter kokend water
verse peterselieblaadjes, grof gehakt, om te garneren


Bedek de kikkererwten met een laag koud water van minstens 5 centimeter en laat ze 8 uur of een hele nacht weken. De kikkererwten zetten uit als ze het water absorberen; houd daar rekening mee met de grootte van de kom.
Verhit de olie in een middelgrote pan op hoog vuur en bak hierin de ui en knoflook in 3 - 4 minuten goudbruin. Voeg de specerijen, suiker, laurierbladeren en het zout toe. Bak het geheel 3 minuten onder af en toe roeren of tot het begint te geuren. Voeg de gepureerde tomaten en de azijn toe en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur middelhoog en laat alles nog 10 minuten sudderen tot de saus is ingedikt en een mooie rode kleur heeft en de olie naar e oppervlakte komt. Voeg het kokende water toe en roer alles goed door. Zet het vuur weer hoog en breng het geheel aan de kook. Laat het 3 minuten koken tot de saus opnieuw iets indikt.
Laat de kikkererwten uitlekken, spoel ze af onder koud water en laat ze opnieuw uitlekken. Doe de kikkererwten samen met 2 liter koud water in een middelgrote pan en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur middelhoog, leg het deksel op de pan en laat ze 35 minuten koken tot ze zacht zijn maar nog wel hun vorm hebben behouden.
Laat de kikkererwten uitlekken in een vergiet en voeg ze toe aan de saus. Laat alles op middelhoog vuur nog 5 minuten sudderen tot de kikkererwten goed doorgewarmd zijn en de smaken van de saus geabsorbeerd hebben.
Bestrooi alles voor het serveren met de peterselie en geef je favoriete rijstgerecht erbij, of een lekker stuk naanbrood.

4 personen

gebied : Afghanistan
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Parwana : Verhalende familierecepten uit een Afghaanse keuken / Durkhanai Ayubi

Geen opmerkingen: