dinsdag 6 juli 2021

Nga Tha Lauk Paung (Myanmar)

NGA THA LAUK PAUNG (VIS IN HET ZUUR)

In Birma gebruikt men voor dit gerecht een zeer vette vissoort, die bovendien erg veel graten bevat. In plaats van de Birmaanse vis, hilsa, kunnen wij verse haring of makreel gebruiken.

4 flinke makrelen of grote haringen, schoongemaakt en ontdaan van koppen, staart en vinnen
1 middelgrote ui, in reepjes gesneden
4 teentjes knoflook, fijngesnipperd
1 theelepel verse gemberwortel, in smalle reepjes gesneden
5 à 8 zwarte peperkorrels, licht gekneusd
1 groene peper, gehalveerd
1 à 1½ liter blanke azijn


Was de vissen onder stromend water en leg ze in een ovenvaste schotel waarop een deksel past. Strooi ui, knoflook, gemberwortel en peperkorrels over de vis. Voeg er daarna zoveel azijn aan toe dat de vis goed onder staat. Strooi een beetje zout over de azijn. Leg de gehalveerde peper in de azijn en sluit de schotel met het deksel. Schuif hem in een tot 110 à 120°C voorverwarmde oven. Laat de vis er gedurende 6 uur in staan. Door deze bereidingswijze worden de graten in de vis als het ware ‘gesmolten’.

4 personen

gebied : Birma
gerechtsoort : visgerecht

bron : Aziatisch kookboek / Charmaine Solomon

Geen opmerkingen: