PATO A LA CATALANA (EEND MET GEDROOGDE PRUIMEN EN PIJNBOOMPITTEN)
Catalaanse restaurateurs die elders hun geluk beproeven worden wanhopig als ze proberen de traditionele stoofschotel van eend te maken. De Catalaanse eenden zijn namelijk een stuk vetter. De oplossing is om de eend voor te roosteren, dan het vet te verwijderen en de saus te bereiden met het uit de lekbak gehaalde braadvet.
In Catalaanse recepten worden gedroogde pruimen vaak gecombineerd met eend, kip en konijn. De zoete geur en smaak van de pruimen passen uitstekend bij deze vleessoorten.
2 eenden, van 2 kilogram per stuk, ingebonden
zout
versgemalen peper
2 eendenhalzen
1½ kop kippenbouillon
1 eetlepel olijfolie
1 middelgrote ui, fijngehakt
4 tenen knoflook, fijngehakt
1 middelgrote wortel, geschild en in dunne plakjes gesneden
2 eetlepels pijnboompitten
1 laurierblad
1½ theelepel fijngehakte tijmblaadjes of een ¼ theelepel gedroogde tijm
¾ kop droge witte wijn
1 theelepel brandy
12 grote gedroogde pruimen zonder pit
½ kop sinaasappelsap of ander vruchtensap
Prik de eenden over het gehele oppervlak met een vork en bestrooi ze met peper en zout. Leg de eenden en de eendenhalzen in een ondiepe stoofpan en grill ze gedurende 1½ uur op 200°C. Af en toe het vet eraf lepelen. Verwijder de eenden en de halzen uit de schotel en laat ze afkoelen. De eenden in vieren snijden, verwijder de kleine ribben uit de borst en de ruggengraat, bewaar deze botten. Leg de stukken eend in een braadpan. Breng het eendenvet in de stoofpan aan de kook met de kippenbouillon, voeg de halzen en botten toe, deksel op de pan en 30 minuten laten sudderen. Zeef deze bouillon, giet terug in de stoofpan en kook in tot een halve kop. Apart zetten.
4 personen
gebied : Catalonië, Spanje
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : “!Delicioso!” door Penelope Casas, in De lekkerste gerechten van de wereld / Vera Zielstra
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten