zaterdag 22 augustus 2020

Körn-schrotbrötchen (Duitsland)

KÖRN-SCHROTBRÖTCHEN (VOLKOREN-ROGGEBOLLETJES)

Op vakantie in Duitsland at Dinie Welmer uit Exel “Körn-schrotbrötchen” (volkorenbroodjes met allerlei zaadjes). Zij vond ze zo lekker dat ze thuis is gaan experimenteren. Het resultaat mag er zijn. Bovendien bevatten de bolletjes géén zout. De smaakmakende ingrediënten maken dit overbodig.

35 gram gist
1½ deciliter melk
½ eetlepel honing
300 gram volkorenmeel
100 gram roggemeel
100 gram tarwebloem
2 eetlepels zonnebloempitten
2 eetlepels lijnzaad
2 eetlepels sesamzaad
½ eetlepel karwijzaad
1 eetlepel boter of margarine
3 eetlepels havervlokken


In kommetje gist verkruimelen. 1 Deciliter lauwe melk en honing toevoegen. Al roerende gist oplossen. 10 Minuten laten staan. Intussen in kom doen: volkorenmeel, roggemeel, bloem (1 eetlepel achterhouden), zonnebloempitten, lijn-, sesam- en karwijzaad. In midden kuiltje maken. Gistmengsel en 2 ½ deciliter lauw water erin schenken. Door elkaar roeren. Aanrecht met 1 eetlepel bloem bestuiven. Met handen in 10 minuten tot soepel deeg kneden. Boter toevoegen en nog 5 minuten kneden. Terug in kom doen. Vochtige theedoek over kom leggen. Deeg op warme plaats 45 minuten laten rijzen. Bakplaat invetten. Deeg opnieuw 1 minuut kneden. 16 Bolletjes vormen. In diep bord ½ deciliter melk doen. In andere bord havervlokken doen. Bolletjes achtereenvolgens door melk en havervlokken wentelen. Op ingevette bakplaat leggen. Afdekken met plasticfolie. Deeg nog 20 minuten laten rijzen. Intussen oven voorverwarmen op 225°C. In midden van oven bolletjes in 20 minuten gaar bakken.

Voor 16 bolletjes.

gebied : Duitsland
gerechtsoort : brood

bron : Dinie Welmer, in Tip augustus 1988

Geen opmerkingen: