vrijdag 4 mei 2018

Forel in druivenbladeren geroosterd (Israël)

FOREL IN DRUIVENBLADEREN GEROOSTERD

8 forellen, circa 250 gram per stuk
¼ liter olijfolie
0,5 deciliter versgeperst citroensap
afgestreken eetlepel fijngehakte kappertjes
2 eetlepels fijngehakte peterselie
1 eetlepel fijngeknipte bieslook
1 theelepel fijngehakte basilicum
¾ theelepel fijngehakte rozemarijn
8 takjes tijm
40 grote druivenbladeren, vers of gepekeld
1 citroen in partjes om te garneren
plukjes verse groene kruiden om te garneren


Verwijder de kop, de staart en de graten van de forellen en laat ze aan de rugzijde aan elkaar zitten. Maak aan beide kanten op afstanden van 6 centimeter inkepingen en houd het mes daarbij onder een hoek van 30°. Snijd het visvlees tot op een kwart van de totale dikte in.
Meng de olie, het citroensap, de kappertjes en de fijngehakte groene kruiden door elkaar en wrijf de vissen aan de binnen- en buitenkant in met dit mengsel. Leg een takje tijm in iedere vis en verpak de vissen elk in vijf elkaar overlappende druivenbladeren, zo dat ze er helemaal door worden bedekt. Zet de bladeren op circa 3 centimeter afstand met een keukendraadje vast. Steek de barbecue aan. Strooi er als de as van het vuur wit is wat snippers van vruchtbomenhout over. Leg de vissen op het rooster als het hout begint te roken en dek ze af met aluminiumfolie. Vissen van 3 centimeter dik hebben ongeveer 10 minuten nodig om goed gaar te worden; dikkere vissen vragen naar verhouding meer tijd. Draai de vissen in die tijd een keer om. Verwijder de touwtjes voor het serveren, maar laat de druivenbladeren zitten. Garneer met plakjes citroen en plukjes kruiden.

8 personen

gebied : Israël
gerechtsoort : visgerecht

bron : De smaak van Israël : Een Mediterraan feest / Avi Ganor en Ron Maiberg

Geen opmerkingen: