dinsdag 29 april 2008

Thé Sénégalais (Senegal)

THÉ SÉNÉGALAIS (MUNTTHEE OP Z'N SENEGALEES)

Deze thee, die typisch Senegalees zou zijn, is duidelijk een variant op de
Marokkaanse muntthee. In Senegal wordt de thee echter op een iets andere
manier gezet. De eerste thee wordt met suiker getrokken. Vrouwen drinken
deze eerste thee niet, omdat hij heet, sterk en bitter is. Hij zou slecht
zijn voor hun gezondheid. (Ik wilde hem uiteraard proeven. Hij is alleen
maar heel sterk!) De tweede en volgende thee worden steeds lichter en lijken
meer op hun Marokkaanse tegenhanger. De tweede keer wordt het water gewoon
bij dezelfde blaadjes gedaan, die vervolgens opnieuw gekookt worden. Terwijl
de thee in Marokko maar driemaal wordt opgegoten, waarbij de derde thee
wordt beschouwd als de beste, is er in Senegal geen beperking aan het aantal
keren opgieten. Kleine glaasjes thee zijn een perfect besluit van een
maaltijd.

EERSTE THEE
1½ eetlepel groene buskruitthee
3 takjes verse munt, gewassen
8 klontjes suiker
6 glazen kokend water

TWEEDE EN VOLGENDE THEE
6 glazen kokend water
½ eetlepel groene buskruitthee, of naar smaak
2 takjes verse munt
5 klontjes suiker

Spoel een theepot om met kokend water en gooi dit water weg. Doe de thee in
de voorverwarmde pot. Was de thee door er een beetje kokend water op te
gieten, dit water in een glas te schenken en het weg te gooien. Doe de
takjes munt en de suiker in de theepot en giet er 6 glazen kokend water op.
Schenk deze thee van zo groot mogelijke hoogte in een glas. Dat gebeurt om
de suiker en de thee te mengen. Giet de thee terug in de pot en herhaal
dezelfde handeling nog twee keer, totdat de thee, de suiker en de munt
gemengd zijn. Serveer de 6 glazen op dezelfde manier, waarbij u de thee van
zo groot mogelijke hoogte inschenkt. Volgens de Marokkanen wordt hierdoor
het oor evenzeer gestreeld als het oog, de smaak, de geur en de tast.
Serveer de thee.
De tweede thee wordt bereid door nog 6 glazen kokend water en nog een beetje
thee in de pot te doen. Vervolgens worden weer munt en suiker toegevoegd.
Meng de suiker als bij de eerste thee, door de thee in een glas te schenken
en dit terug in de pot te gieten. Serveer.
De derde thee wordt op dezelfde manier gezet als de tweede. Elke keer wordt
er maar één glaasje gedronken. Na het derde rondje thee kunnen er nog meer
volgen.

6 personen

land : Senegal
gerechtsoort : drank

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis /
Jessica B. Harris

Geen opmerkingen: