dinsdag 29 april 2008

Doute (Senegal)

DOUTE (KINKÉLIBA-THEE)

Kinkéliba, een plant die in vele gebieden tussen Senegal en Benin in het
wild groeit, is een natuurlijk urinedrijvend middel dat bovendien een
kalmerende werking zou hebben. In Senegal wordt zo veel kinkéliba-thee
gedronken dat de overheid de plant verpakt aanbiedt en gebruikers geen verse
of gedroogde bladeren meer hoeven te kopen op de markt. Het is een van de
soorten kruidenthee die in elk restaurant worden geserveerd. Kinkéliba wordt
zo veel gebruikt dat het wordt beschouwd als een wondermiddel voor allerlei
kwalen, van verkoudheid tot malaria.
Net als bij veel andere Afrikaanse aftreksels zijn er net zoveel variaties
van kinkéliba als gebruikers. Sommigen voegen tijdens het trekken een beetje
citroensap toe, een paar verse takjes munt of wat citroengras. Liefhebbers
van extra aromatische kinkéliba gebruiken een combinatie van citroen en
citroengras.

1 liter water
gedroogde kinkéliba-blaadjes (natuurdrogist)
suiker naar smaak

Breng in een middelgrote pan het water aan de kook. Voeg de
kinkéliba-blaadjes toe, zet het vuur laag en laat het geheel 10 minuten
zachtjes koken. Zet het vuur uit en laat nog 5 minuten trekken. Zeef de
kinkéliba door een stuk kaasdoek in een theepot. Serveer warm met suiker
naar smaak.

Voor 1 liter

land : Senegal
gerechtsoort : drank

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis /
Jessica B. Harris

Geen opmerkingen: