woensdag 5 mei 2021

Causa de Caballa (Peru)

CAUSA DE CABALLA (CAUSA GEVULD MET MAKREEL)

600 gram gedroogde makreel, een nacht geweekt
8 aardappelen, geschild
1,2 deciliter plantaardige olie
sap van 2 limoenen
zout
peper

SAUS
1,2 deciliter plantaardige olie
2 rode uien, in zessen parten
2 gele chilipepers, zaadlijsten verwijderd en in dunne ringetjes
6 teentjes knoflook, zeer fijn gehakt
3 eetlepels Panca-chilipeperpasta
3 eetlepels rode wijnazijn
1,2 deciliter visbouillon
sap van 1 limoen

VOOR ERBIJ
500 gram yucawortel (cassave), geschild, gekookt en in stukjes
1 zoete aardappel, gekookt en in 4 plakjes
1 maïskolf, gekookt en in vieren
1 groene bakbanaan, gebakken en gepeld


Breng in een pan water aan de kook en kook de makreel 5 minuten. Laat hem uitlekken, verwijder de graten en snijd het vlees in stukken. Zet ze apart. Breng in een pan water aan de kook en kook de aardappelen gaar. Giet ze af en pureer ze (er mogen geen klontjes meer in zitten). Doe de puree in een kom en voeg de olie, het limoensap en wat zout en peper toe. Meng alles goed. Voor de saus: verhit de olie en bak de ui en chilipepers enkele minuten op halfhoog vuur. Voeg de knoflook en chilipeperpasta toe, bak ze 1 minuut mee en schenk de azijn erbij. Laat alles 2 minuten zacht koken en voeg dan de bouillon en het limoensap toe. Breng op smaak met zout en peper. Laat alles nog 2 - 3 minuten koken, tot de ui zacht is en de saus wat is ingekookt. Schep wat aardappelpuree op vier borden. Leg er wat makreel op en schep de saus erover. Serveer de causa met de yuca, zoete aardappel, maïs en banaan.

4 personen

gebied : Peru
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Peru : Hét kookboek / Gastón Acurio

Geen opmerkingen: