ATJAR TJAMPOER (ZUUR VAN GEMENGDE GROENTEN)
250 gram kool, in grove stukken gesneden, of roosjes bloemkool
1 kleine komkommer, in blokjes gesneden
100 gram taugé (naar keuze)
3 eetlepels olie
1 kleine ui, fijngesneden
3 teentjes knoflook, fijngeperst
6 kemirinoten, fijngestampt
4 theelepels koenjit
2 theelepels ketoembar
2 theelepels gemberpoeder
¼ liter azijn
zout
Ui, knoflook en kruiden heel licht in de olie fruiten; steeds blijven roeren omdat kemirie gemakkelijk aanbrandt. De azijn toevoegen en snel aan de kook brengen. Nu de groenten, behalve de komkommer, toevoegen en 5 minuten meekoken. Steeds omscheppen. Dan de stukjes komkommer toevoegen en de atjar al roerende nog 5 minuten laten pruttelen.
Het is heel lekker om deze atjar te binden met pindakaas. Voeg als de pan van het vuur is genomen, 2 eetlepels pindakaas toe. U kunt deze atjar natuurlijk ook naar hartenlust variëren door combinaties met andere groenten te maken, of door juist maar één soort te gebruiken.
De atjar, in een goed afgesloten pot bewaard, blijft in de koelkast vier tot zes weken goed. Geen resten terugdoen in de pot!
4 personen
gebied : Indonesië
gerechtsoort : bijgerecht
bron : De rijsttafel thuis : Indonesische en Chinese gerechten / A. G. J. Flach-te Velde en T. de Lang-van Vugt
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten