zaterdag 20 maart 2021

Aash-e Reshte (Iran)

AASH-E RESHTE (PEULVRUCHTENSOEP MET PASTA)

3 eetlepels zonnebloemolie
1 middelgrote ui, fijngehakt
4 tenen knoflook, geperst
1 blik van 400 gram kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
1 blik van 400 gram rode kidneybonen, uitgelekt en afgespoeld
150 gram groene linzen, gewassen
½ eetlepel kurkumapoeder
2 eetlepels gedroogde dille
1 eetlepel gedroogde munt
1 eetlepel gedroogd korianderblad
1 eetlepel gedroogd fenegriekblad
500 milliliter water
1 liter kippen- of groentebouillon van goede kwaliteit
100 gram spaghetti, doormidden gebroken
200 gram spinazie, grof gehakt
25 gram vers bieslook, fijngehakt
sap van ½ citroen
1½ eetlepel sojasaus
3 eetlepels extra vergine olijfolie
1 theelepel zeezout
1 theelepel zwarte peper

TOPPING
1 middelgrote ui, in dunne halve ringen
2 eetlepels tarwebloem
½ theelepel zeezout, plus wat extra
3 eetlepels zonnebloemolie
100 milliliter vloeibare kashk of 200 gram Griekse yoghurt
1 eetlepel gedroogde munt


Verhit de zonnebloemolie in een grote pan met dikke bodem. Voeg de ui toe en fruit hem 10 - 15 minuten op laag vuur tot hij zacht is. Voeg de knoflook toe en fruit hem 10 - 15 minuten op laag vuur tot hij zacht is. Voeg de knoflook toe en fruit het geheel nog 2 minuten.
Voeg de kikkererwten, de kidneybonen, de linzen, het kurkumapoeder, de gedroogde kruiden en het water toe. Roer, doe het deksel op de pan en laat het geheel 40 minuten pruttelen op laag vuur. Roer af en toe en voeg extra water toe als het geheel te dik wordt en op de bodem van de pan gaat aanbakken.
Giet de bouillon in de pan en voeg de spaghetti toe. Breng de soep aan de kook en laat hem ongeveer 10 minuten zachtjes koken.
Maak intussen de uientopping. Bestrooi de halve uienringen met de tarwebloem en het zout. Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan. Zodra de olie begint te sissen, voeg je de uienringen toe. Bak ze 6 - 8 minuten op halfhoog vuur tot ze goudbruin en knapperig zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met wat extra zout.
Voeg de spinazie, het bieslook, het citroensap, de sojasaus, de olijfolie, het zout en de peper toe aan de soep. Laat de soep nog 10 minuten pruttelen, zodat alle smaken goed kunnen mengen. Proef en breng de soep op smaak.
Schep de soep in kommen. Sprenkel er wat kashk over of schep er wat yoghurt in. Garneer de soep met de knapperige uientopping en de gedroogde munt.

4 - 6 personen

gebied : Iran
gerechtsoort : soep

bron : De Perzische keuken : Recepten & verhalen / Yasmin Khan

1 opmerking:

westhernl zei

Een heerlijk gerecht, heel geschikt voor in de winter. Makkelijk vegetarisch te maken door de kippenbouillon te vervangen door een stevige vegetarische bouillon. De combinatie van de warme peulvruchtensoep met de koele yoghurt maakt het recept, dus laat de yoghurt niet weg!