woensdag 15 april 2020

Mosselen in Arak (Libanon)

MOSSELEN IN ARAK

Arak, de nationale drank van Libanon, wordt ook wel ‘melk van leeuwen’ genoemd, waarschijnlijk omdat hij wit wordt als hij wordt gemengd met water, maar ook omdat hij door mannen werd gedronken, soms in de ochtend, om hun kracht en mannelijkheid te laten zien. Arak wordt van oudsher niet voor koken gebruikt, maar werkt wonderlijk goed in dit gerecht, dat een dubbele anijssmaak krijgt door de arak (of pernod als u wilt) en dragon. De smaak is heel subtiel en laat slechts een vleugje anijs achter.

2 kilogram verse mosselen
50 gram gezouten boter
2 sjalotten, fijngesnipperd
2 deciliter arak of pernod
2 deciliter droge witte wijn
2 tomaten, heel fijn gehakt
4 tenen knoflook, fijngehakt
1 laurierblad
sap van 1½ citroen
3 eetlepels fijngehakte verse dragon, plus wat extra om te bestrooien
zeezout en versgemalen zwarte peper
warm Arabisch brood of aardappelstaafjes, om te serveren


Was de mosselen onder koud stromend water, verwijder eventuele baarden van de schelpen (doe dit door zacht in de richting van het ‘scharnier’ te trekken). Doe dit echter pas vlak voor het koken want het kan de mossel beschadigen of doden, de reden dat sommige schelpen niet opengaan na het koken. Schraap met de achterkant van een scherp mes eventuele zeepokken eraf en gooi schelpen weg die niet sluiten als u ermee op het werkvlak tikt.
Smelt de boter in een grote diepe pan met dikke bodem op middelhoog vuur, doe de sjalotten erin, doe een deksel op de pan en laat ze 3 - 4 minuten zweten, tot ze zacht en glazig zijn. Schenk de arak en wijn erin en voeg de tomaat, het knoflook, laurierblad, citroensap, de dragon, zout en peper naar smaak toe, roer alles goed door en laat het 2 minuten zachtjes koken, tot het vocht tot de helft is ingekookt. Proef het vocht en breng indien nodig opnieuw op smaak.
Voeg 1¼ deciliter water toe als u vindt dat de bouillon te ver is ingekookt en doe dan de mosselen erbij. Doe een deksel op de pan en kook de mosselen 3 - 4 minuten. Schud de pan voorzichtig tot alle mosselen open zijn. Kook ze niet te lang want dan worden ze droog en taai. Gooi dicht gebleven mosselen weg. Bestrooi ze met extra dragon en serveer ze met warm Arabisch brood of aardappelstaafjes.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 25 / 12 minuten

gebied : Libanon
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Een culinaire reis door het Midden-Oosten en Noord-Afrika / Bethany Kehdy

Geen opmerkingen: