SAMKEH HARRA (PIKANTE SNAPPER UIT TRIPOLI)
Dit gerecht, bekend als samkeh harra, is een specialiteit van de havenstad Tripoli in het noorden van Libanon. Hier wordt het mengsel zelfs tot een pasta verwerkt en als sandwich in Arabisch brood gewikkeld. Het kleurencontrast van de rode snapper en de romige tahin met groene kruiden maakt het tot een visueel aantrekkelijk gerecht.
hele rode snapper, 2 kilogram, schoongemaakt en ingewanden verwijderd
2 eetlepels olijfolie
1 ui, in vieren
3 milde rode chilipepers, bovenkant verwijderd
8 tenen knoflook, geplet met een mes
1 theelepel gemalen piment
1 theelepel kaneel
1 theelepel zeezout, plus wat extra
3 handen vol verse koriander, plus wat extra om te serveren
50 gram walnoten, gehakt
3 tomaten, fijngehakt
50 gram pijnboompitten
4 deciliter tarator
vermicellirijst, om te serveren
citroenpartjes, om te serveren
Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de vis op een bakplaat, bestrooi hem met zout en peper en besprenkel hem met de olie. Dek de vis af met aluminiumfolie en bak hem 30 - 40 minuten, afhankelijk van zijn formaat (de algemene regel is 7 minuten voor elke 2½ centimeter, gemeten op het dikste deel van de vis), tot hij goudbruin en zacht is.
Doe ondertussen ui, chilipeper, knoflook, piment, kaneel en zout in een keukenmachine en pureer ze 1 minuut. Voeg de koriander toe en pureer het geheel nog 1 - 2 minuten tot er een dikke, samenhangende pasta ontstaat.
Doe de pasta in een koekenpan met dikke bodem op middelhoog vuur. Voeg de walnoten en tomaten toe, roer goed en bak alles 5 minuten, tot het geurig is.
Rooster ondertussen de pijnboompitten 1 - 2 minuten onder geregeld schudden in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur, tot ze goudbruin zijn en gaan geuren. Houd ze apart.
Schenk de tarator over de knoflook-korianderpasta, roer hem er goed door en kook het geheel 1 - 2 minuten tot het warm is.
Leg de vis op een grote platte schaal, pas op dat hij niet breekt, en schenk dan de helft van de dressing erover. Serveer de rest er apart bij. Bestrooi de is met pijnboompitten en extra koriander en serveer hem met vermicellirijst en citroenpartjes.
4 personen
voor- / bereidingstijd : 20 / 40 minuten
gebied : Tripoli, Libanon
gerechtsoort : visgerecht
bron : Een culinaire reis door het Midden-Oosten en Noord-Afrika / Bethany Kehdy
woensdag 15 april 2020
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten