zondag 12 april 2020

Libanese böreks (Libanon)

LIBANESE BÖREKS

120 gram bloem
100 gram maïsmeel
1 theelepel bakpoeder
2 eieren
2 eetlepels olijfolie
zout
100 gram boter
1 middelgrote gesnipperde ui
200 gram kalfs- of lamsgehakt
2 eetlepels amandelsnippers
2 eetlepels fijngehakte peterselie
peper
4 - 6 eetlepels citroensap
boter voor de braadslede


Doe de bloem in een kom met maïsmeel en bakpoeder. Voeg hieraan een ei, olie en zout toe en kneed alles snel, eventueel onder toevoeging van enkele eetlepels koud water, tot een soepel deeg. Vorm hiervan een deegbal en leg deze in de koelkast.
Verwarm 30 gram boter, smoor daarin de ui en voeg het gehakt, amandel, peterselie en peper en zout naar smaak toe. Zet het mengsel in de koelkast.
Bestrooi het aanrecht dun met bloem, rol daarop het deeg uit tot een rechthoekige lap van 1/3 centimeter dikte. Rader hieruit vierkante lapjes van 10 - 12 centimeter.
Beboter de braadslede, verwarm de oven voor op 200°C. Klop het ei los.
Roer zoveel citroensap door het gehakt tot dit smeuïg is. Leg op één zijde van de deeglapjes porties gehakt. Bestrijk de deegranden met ei, sla de lapjes dubbel en druk de randen stevig aan.
Leg de deegplakjes op de braadslede.
Smelt de rest van de boter, giet deze over de deegpakjes en schuif de slede even boven het midden in de oven tot de böreks mooi van kleur zijn.

6 - 8 personen

bereidings- / oventijd : 50 / 20 - 25 minuten

gebied : Libanon
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De Oosterse keuken (Koken zonder grenzen) / Corri H. van Donselaar-Dijksterhuis

Geen opmerkingen: