POSTRE CHAJA (SCHUIMGEBAKJES)
4 eiwitten
snufje zout
¼ theelepel wijnsteenzuur
1¾ kop suiker
1 theelepel vanille
¼ kop water
5 eierdooiers
1 kop boter
1 eetlepel cognac
6 plakken cake (1¼ centimeter dik) of 12 lange vingers
1 kop in plakjes gesneden aardbeien
1 kop dikke geklopte room
Klop de eiwitten met het zout en 1/8 theelepel wijnsteenzuur tot schuim. Klop er geleidelijk 1 kop suiker bij, tot zich stijve pieken vormen. Klop er de vanille bij. Vet 2 grote bakplaten in en bestuif ze met bloem. Vorm het schuim, op de bakplaten tot 12 platte rondjes van 10 centimeter doorsnee. Bak ze 1 uur in de oven op 120°C. Draai de oven uit en laat de schuimkoekjes enige uren of een nacht in de oven staan. Meng de rest van het wijnsteenzuur, suiker en water in een pan. Breng het aan de kook en laat het koken tot een suikerthermometer 113°C aangeeft. Klop de dooiers en voeg de siroop druppelsgewijs toe, steeds kloppend. Laat het kloppend afkoelen. Klop de boter tot ze licht en luchtig is en doe er de cognac bij. Klop de boter in het afgekoelde eidooiermengsel. Besmeer elk schuimkoekje aan één kant met een zeer dun laagje botercrème. Leg een plak cake of 2 lange vingers op de met botercrème besmeerde kant van elk van 6 schuimkoekjes. Schik er de aardbeien op en daar overheen slagroom. Leg er de overblijvende schuimkoekjes bovenop, met de botercrèmekant naar beneden en smeer de rest van de botercrème op de bovenkant en de zijkanten. Gekruimeld schuim kan er ter versiering opgestrooid worden.
6 personen
gebied : Uruguay
gerechtsoort : nagerecht
bron : De Zuid- en Midden Amerikaanse keuken / Susan Bensusan
vrijdag 29 november 2013
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten