dinsdag 25 maart 2025

'Koraal' kool (Shandong, China)

‘KORAAL’ KOOL

Chinese witte kool, ook bekend als Chinese blaadjes of selderie kool, is nu in het westen ruim verkrijgbaar. Verwijder de buitenste taaie bladeren en gebruik alleen het zachte hart.

500 gram Chinese kool
4 – 5 Chinese gedroogde champignons
75 gram bamboescheuten
4 – 5 gedroogde Spaanse pepers
2 eetlepels suiker
1 eetlepel sojasaus
½ eetlepel rijstwijn (of sherry)
1½ eetlepel azijn
1 theelepel zout
1 sjalot
1 plakje gemberwortel, geschild
2 eetlepels sesamolie


Kook de kool voor; haal hem uit de pan en laat hem uitdruipen, marineer met ½ theelepel zout 5 minuten, dan drogen en in stukjes snijden ter grootte van een luciferdoosje, leg deze op een schaal.
Week de champignons 20 minuten in warm water, droog ze en verwijder de steeltjes. Snij de champignons, bamboescheuten, Spaanse pepers, sjalotten en gemberwortel in dunne reepjes, ter grootte van lucifers.
Verhit de sesamolie in een wok, roerbak alle groenten (behalve de kool) 2 minuten. Voeg suiker, sojasaus, rijstwijn of sherry, azijn en zout met 2 eetlepels water of bouillon toe; nog 1-2 minuten roerbakken en dit alles over de kool uitgieten.
Dit is een bontgekleurd gerecht en het smakt vooral heerlijk als het koud geserveerd wordt.

4 personen

gebied : Shandong, China
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De echte Chinese keuken : Recepten uit Peking, Shanghai, Sichuan en Canton / Deh-Ta Hsiung

2 opmerkingen:

Joris van Heugten zei

Beste Esther, ben jij dezelfde Esther die de fanstastische verzameling Afrikaanse recepten heeft gepost op de webpagina Esther's homepage met Afrikaanse recepten? Die verzameling was hemels. Ik kan er nu niet meer bijkomen. Als jij dit bent, kun je me dan toegang geven tot dit materiaal? Alvast bij voorbaat onmetelijke dank. Met vriendelijke groet, Joris van Heugten

Joris van Heugten zei

Nogmaals: Een collectie van onschatbare waarde