donderdag 13 mei 2021

Gravlax met amandelaardappels in dille-olie (Zweden)

GRAVLAX MET AMANDELAARDAPPELS IN DILLE-OLIE

Deze verrukkelijke bites zijn een variant op de klassieke gravlax met aardappel in dille-roomsaus. Dille-olie in plaats van roomsaus verandert het gerecht in een knapperige kleine snack!

500 gram verse zalm, bij voorkeur het middenstuk van de filet, met vel
30 gram zout
45 gram kristalsuiker
2 theelepels grof gemalen witte peper
1 kleine handvol grof gehakte dille
500 gram amandelaardappels (Scandinavisch aardappelras)
50 gram dille
1½ deciliter neutrale plantaardige olie
1 eetlepel witte wijnazijn
zout
knäckebröd
zonnebloemkiemen
zoutvlokken


Zorg dat de zalm vrij van graten is. Laat het vel zitten. Meng het zout, de suiker en witte peper. Maak je handen nat en wrijf de zalm in met het zout-suikermengsel tot er vocht uit de vis komt. Strooi de dille over de zalm. Doe de vis in een plastic zak, knoop die dicht, leg hem in een schaal en zet die in de koelkast. Laat de zalm 48 uur in de pekel liggen: draai de zal elke dag een paar keer om. Schraap voor het serveren de dille en de peper van de zalm en snijd de vis in heel dunne plakjes.
Schil de aardappels en kook ze net gaar. Laat ze afkoelen, snijd ze in plakjes en doe deze in een kom. Hak de dille fijn en doe die in een andere kom. Sprenkel de olie over de dille terwijl je er met een staafmixer een groene dille-olie van maakt; voeg de azijn en zout naar smaak toe. Wentel de aardappelplakjes door de dille-olie. Breek het knäckebröd in stukken en leg die op een bord. Beleg elk stuk met een paar aardappelplakjes en een dun plakje gravlax. Garneer het geheel met dille-olie, zonnebloemkiemen en zoutvlokken.

6 personen

gebied : Zweden
gerechtsoort : borrelhapje

bron : De natuurlijke Zweedse keuken : Gebaseerd op de smaken uit de natuur / Louise Bondebjer & Tine Guth Linse

Geen opmerkingen: