donderdag 13 mei 2021

Vissoep met mierikswortelaioli (Zweden)

VISSOEP MET MIERIKSWORTELAIOLI

Een voedzame, pittige vissoep met groenten, aardappel en witte wijn. Leg er heerlijke zeevruchten op, zoals zalm, mosselen en garnalen. Een flinke lepel romigheid maakt de soep echt af; ik kies hier voor aioli met mierikswortel in plaats van knoflook. Verrukkelijk, mooi om te zien en voedzaam!

1 ui
1 grote wortel
5 - 6 vastkokende aardappels
1 venkelknol
2 eetlepels neutrale plataardige olie
500 gram tomaatblokjes uit blik
8 deciliter water
1 deciliter droge witte wijn
½ eetlepel anijszaad
1 eetlepel venkelzaad, gemalen
zout
zwarte peper
350 gram zalm, in blokjes
16 mosselen, met schelp
20 gepelde garnalen
peterselie

MIERIKSWORTELAIOLI
1 theelepel dijonmosterd
1 theelepel witte wijnazijn
2 eidooiers
2 deciliter neutrale plantaardige olie
2 - 3 eetlepels fijn geraspte mierikswortel
zout
witte peper


Gebruik de ingrediënten voor de mierikswortelaioli op kamertemperatuur, anders schift de aioli. Doe de mosterd, azijn en eidooiers in een kom. Schenk al kloppend de olie erbij - eerst een paar druppels tegelijk en dan in een dun stroompje. Blijf goed kloppen. Breng op smaak met de mierikswortel en zout en witte peper.
Pel de ui en schil de wortel en aardappels. Snijd de ui in ringen, de wortel in blokjes, de aardappels in kleine blokjes en de venkel in parten. Verhit de olie in een grote pan. Bak de ui, wortel en aardappel enkele minuten zonder dat ze kleuren. Voeg de venkel, tomaat, het water, de wijn, het anijszaad en het gemalen venkelzaad toe. Laat de groenten in zo’n 15 minuten gaar pruttelen. Voeg zout en peper toe.
Verwarm de soep en voeg de zalm en mosselen toe. Sluit de pan en kook de soep nog enkele minuten, tot de zalm licht van kleur wordt en de mosselen opengaan (gooi ongeopende exemplaren weg). Serveer in diepe borden en maak af met de garnalen, peterselie en een lepel mierikswortelaioli.

4 personen

gebied : Zweden
gerechtsoort : soep

bron : De natuurlijke Zweedse keuken : Gabesserd op de smaken uit de natuur / Louise Bondebjer & Tine Guth Linse

Geen opmerkingen: