zondag 17 februari 2019

Gegrilde vis in wijnbladeren met zoetzure peperdip (Marokko)

GEGRILDE VIS IN WIJNBLADEREN MET ZOETZURE PEPERDIP

30 ingemaakte wijnbladeren
4 - 5 grote witvisfilets, zoals schelvis, leng of zeeduivel, van het vel ontdaan

CHERMOULA
een bosje verse koriander, fijngehakt
2 - 3 teentjes knoflook, gehakt
1 - 2 theelepels gemalen komijn
4 eetlepels olijfolie
sap van 1 citroen
zout

DIPSAUS
50 milliliter witte wijnazijn of citroensap
120 gram fijne tafelsuiker
1 - 2 eetlepels water
een mespuntje saffraandraadjes
1 ui, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 - 3 lenteuien, in smalle ringetjes
30 gram verse gember, geschild en geraspt
2 hete rode of groene Spaanse pepers, van zaadjes ontdaan en in smalle reepjes
een bosje verse koriander, fijngehakt
een bosje munt, fijngehakt


Maal de ingrediënten voor de chermoula met behulp van een stamper en een vijzel of een keukenmachine. Zet het mengsel weg.
Spoel de wijnbladeren af in een kom en laat ze dan in koud water weken. Verwijder eventuele graten uit de vis en snijd de filets in acht kleine stukjes. Schep de stukjes vis door de chermoula en zet dit afgedekt 1 uur in de koelkast.
Maak intussen de dipsaus. Verwarm de azijn of het citroensap met de suiker en het water tot de suiker is opgelost. Breng dit aan de kook en kook het mengsel 1 minuut en laat het daarna afkoelen. Voeg de rest van de ingrediënten toe en meng alles goed. Schep de saus in kommetjes en zet ze weg.
Giet de wijnbladeren af en dep ze droog met keukenpapier. Leg een wijnblad op het werkblad en leg een stukje vis in het midden. Vouw de randen van het blad over de vis en rol dit dan op tot een pakketje. Herhaal dit met de rest van de vis en de wijnbladeren. Rijg de pakketjes aan satéstokjes en bestrijk ze met eventuele restjes marinade.
Verwarm de grill voor op de hoogste stand en gril de kebabs 2 - 3 minuten aan elke kant. Serveer meteen met de zoetzure Spaanse peperdip.

4 personen

gebied : Marokko
gerechtsoort : visgerecht

bron : De Marokkaanse keuken : Hedendaagse kookkunst gebaseerd op oude tradities / Ghillie Başan

Geen opmerkingen: