zondag 17 februari 2019

Eendenbouten met kweeperen, gember, honing en kaneel (Marokko)

EENDENBOUTEN MET KWEEPEREN, GEMBER, HONING EN KANEEL

4 eendenbouten
2 eetlepels olijfolie
2 citroenen
6 deciliter water
2 kweeperen, in vier parten gesneden, van klokhuis ontdaan en geschild
wat boter
30 gram verse gember, geschild en geraspt
2 theelepels gemalen kaneel
2 eetlepels heldere honing
zout
gemalen zwarte peper
een bosje verse koriander, gehakt, voor erbij


Verwarm de oven voor op 230°C. Wrijf de eendenbouten in met de elft van de olijfolie, bestrooi ze met zout en peper en leg ze op een rooster in een braadpan. Rooster ze 30 minuten in de oven tot ze een krokant en goudbruin velletje hebben.
Pers intussen ½ citroen uit en doe het sap in een pan. Giet het water erbij en breng aan de kook. Voeg de parten kweepeer toe en kook ze zachtjes in 15 minuten gaar. Giet ze af en snijd ze dan in plakken. Verhit de rest van de olijfolie en de boter in een braadpan en bak de plakken kweepeer bruin. Haal ze uit de pan, leg ze op een bord en houd ze warm.
Haal de eendenbouten uit de oven en schenk 2 eetlepels van het bakvet in de pan waarin het fruit werd gebakken. Roer de gember erdoor, bak 1 minuut en voeg kaneel, honing en de rest van het citroensap toe. Schenk er 2 - 3 eetlepels water bij, roer tot de saus gaat bubbelen en ingekookt is en haal de pan van het vuur.
Schik de eendenbouten en de plakken kweepeer op een bord en schep de saus erover. Bestrooi met de koriander en serveer meteen.

4 personen

gebied : Marokko
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Marokkaanse keuken : Hedendaagse kookkunst gebaseerd op oude tradities / Ghillie Başan

Geen opmerkingen: