maandag 18 november 2019

Gnocchi van pastinaak met cantharellen, trompettes de mort en zure kersen

GNOCCHI VAN PASTINAAK MET CANTHARELLEN, TROMPETTES DE MORT EN ZURE KERSEN

1½ kilogram pastinaken, in stukjes gesneden
2 eetlepels plantaardige olie
1¾ deciliter water
100 gram boter
120 gram bloem
4 scharreleieren
8 kleine, verse salieblaadjes
150 gram gemengde paddenstoelen, bijvoorbeeld cantharellen en trompettes de mort, schoongemaakt
75 gram gedroogde zure kersen
4 eetlepels tamari
1½ deciliter groentebouillon
zout
versgemalen zwarte peper


Verwarm de oven voor op 200°C. Blancheer de stukjes pastinaak 2 minuten in een grote pan met kokend water en laat ze goed uitlekken. Leg ze op een bakplaat, lepel er de olie over en rooster ze in ongeveer 30 minuten in de oven goudgeel. Pureer ze in een blender of keukenmachine.
Breng in een pan het water, de helft van de boter en een mespunt zout aan de kook. Strooi er, terwijl u hartgrondig roert, de bloem in en blijf roeren tot de massa zich tot een bal vormt en van de zijkant van de pan loslaat - 2 - 3 minuten. Doe het deeg over in een grote kom en klop er één voor één de eieren door. Klop er vervolgens de pastinakenpuree door en breng het mengsel op smaak met zout en peper.
Schep met een dessertlepel hoopjes van het mengsel op een ingevette bakplaat, op ten minste 5 centimeter afstand van elkaar. Bak ze 20 - 25 minuten in de oven, of tot ze krokant zijn en bruin beginnen te worden.
Laat de rest van de boter smelten in een koekenpan en laat er de salieblaadjes 1 minuut in trekken. Voeg de paddenstoelen toe, bak die 1 minuut, en doe er dan de kersen en de tamari bij. Giet de groentebouillon erbij en laat dit alles 3 minuten koken, tot de saus wat dikker wordt. Breng de saus op smaak met zout en peper. Schep de saus op de borden en leg er de gnocchi in.
Serveer het gerecht meteen.

4 personen

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Wereldse groenten / Paul Gayler

Geen opmerkingen: