donderdag 30 januari 2025

Gam Bai Za Kai Zai (Guangzhou, Guangdong, China)

GAM BAI ZA KAI ZAI (KROKANT GEFRITUURDE KIP)

1 piepkuiken van 450 gram
1 theelepel vijfkruidenpoeder
1 theelepel zout
2 theelepels rijstazijn
2 theelepels heldere honing
olie om te frituren

KRUIDENDIP
1 eetlepel gemalen Sichuanpeper
1 eetlepel zout


Wrijf de kip in met een mengsel van vijfkruidenpoeder en zout, en hang hem minstens 4 uur op een koele plaats te drogen.
Verwarm intussen de azijn en honing op laag vuur tot een siroop en laat deze afkoelen. Bestrijk de kip helemaal met de siroop, laat haar even trekken en bestrijk opnieuw, zodat alles werkelijk met de siroop bedekt is. Hang de kip nu 3 uur op de tocht, tot het vel droog en leerachtig is. Bij droog weer lukt dat buiten prima, zet er anders een ventilator op; de kip heeft geen warmte nodig, alleen tocht.
Verhit de olie in een frituurpan tot ze iets begint te roken en laat de kip op een schuimspaan er heel voorzichtig inzakken. Temper het vuur direct en frituur de kip 10 minuten. Neem de kip uit de pan en laat haar enkele minuten uitlekken. Maak de olie intussen zeer heet. Frituur de kip nog eens 2 minuten tot het vel krokant is; pas op dat ze niet verbrandt. Hak de kip in handzame stukjes en serveer ze met de kruidendip.

2 personen

gebied : Guangzhou, Guangdong, China
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : China : De Kantonese keuken / Margaret Leeming

Geen opmerkingen: