zaterdag 26 december 2009

Lamsrack met zomerboontjes

LAMSRACK MET ZOMERBOONTJES

100 gram witte bonen (pak à 500 gram)
1 sjalot (in stukken)
1 pot gevogeltefond (380 milliliter)
2 schaaltjes lamsracks (à 400 gram)
12 snijbonen
16 peultjes
12 verse tuinbonen (of 2 eetlepels tuinbonen diepvries)
1 grote tomaat (ontveld)
2 teentjes knoflook (gepeld)
5 takjes tijm
1 takje rozemarijn
3 eetlepels boter
4 eetlepels linzen (blik à 400 gram)
4 eetlepels doperwten (diepvries)

Witte bonen wassen, in kom doen en 8 uur laten weken in ruim water. Bonen afgieten en afspoelen met koud water. Bonen en sjalot in pan doen, 100 milliliter fond en zoveel water toevoegen dat boontjes net onder staan. Aan de kook brengen en bonen in 1 uur zachtjes gaar koken (kan dag van tevoren). Botjes van lamsracks in aluminiumfolie verpakken (om verbranden te voorkomen). Vlees in 1 uur op kamertemperatuur laten komen. Rest van fond in pannetje tot helft laten inkoken. Snijbonen schuin in stukjes van 1 centimeter snijden. Peultjes schoonmaken. Tuinboontjes uit peulen halen en groene boontjes uit stugge, grijze velletje wippen (= dubbeldoppen). Tomaat halveren, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in kleine blokjes snijden. Intussen in ruime pan water met zout aan de kook brengen. Schaal vullen met ijskoud water en enkele ijsblokjes. Tuinbonen in 2 - 3 minuten beetgaar koken, met schuimspaan uit pan in schaal ijswater scheppen (= blancheren). Snijboontjes en peulen ook 1 - 2 minuten blancheren. Oven voorverwarmen op 200°C. Knoflook, tijm, rozemarijn en 1 eetlepel boter in bakblik (of ovenschaal) leggen. In oven zetten en boter laten smelten. Intussen in koekenpan 1 eetlepel boter verhitten en lamsracks op hoog vuur in 2 minuten rondom bruin bakken. Lamsracks uit pan nemen, in bakblik leggen en omwentelen in hete boter. Lamsrack in 8 minuten van binnen rosé bakken, regelmatig keren. Vlees uit oven nemen, bestrooien met peper en zout en in aluminiumfolie verpakt nog 2 minuten laten rusten. Intussen linzen, erwten en alle bonen met 1 eetlepel boter door helft van fond mengen en 2 minuten zachtjes verwarmen. Tomatenblokjes erdoor scheppen en 1 minuut mee warmen. Boontjesmengsel over vier warme borden verdelen, lamsrack uitpakken en erop leggen. Rest van fond rond gerecht druppelen.
Tip: Gebruik voor een kortere bereidingstijd eventueel witte bonen uit blik.
Wijnadvies: Milde, zachte roséwijnen.

4 personen

voedingswaarde : 500 kcal p.p.
wacht- / bereidingstijd : 8 / 1 uur

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Monica [lekkererecepten]

Geen opmerkingen: