zaterdag 26 december 2009

Lamskroon met tijm en aardappelkroketten

LAMSKROON MET TIJM EN AARDAPPELKROKETTEN

een lamskroon met 12 ribbetjes
1 eetlepel olijfolie
een bosje tijm
peper
zout

KROKETTEN
1 kg aardappelen (vastkokend)
150 gram verse room
2 eieren
100 gram bloem
peper en zout
1 eetlepel tijm
1 builtje bieslook
1 liter arachideolie

Verwarm de oven op 210°C. Strijk met een keukenkwast de lamskroon in met olijfolie. Kruid met peper en zout en bestrooi met tijm. Verlaag de oventemperatuur tot 180°C en laat het vlees gedurende 40 minuten braden. Was en schil ondertussen de aardappelen. Droog ze af en rasp ze. Meng de geraspte aardappelen met de eieren, de room, de bloem, de tijm en peper en zout. Maak met een eetlepel eivormige bolletjes van dit mengsel. Verhit de olie en laat de kroketten voorzichtig bakken. Haal ze uit de olie wanneer ze mooi goudbruin zijn geworden en laat ze voor het serveren goed uitlekken op vetabsorberend papier. Haal de lamskroon uit de oven. Versier ieder ribbetje met een takje tijm dat je met een stukje raffia vastmaakt. Versier elke kroket met een voorzichtig geknoopt lintje van bieslook. Laat de lamskroon en de kroketten nog vijf minuten in de oven rusten voor je ze serveert.
Tip: Om het gebraad op de ideale temperatuur te houden laat je het in de hete maar uitgeschakelde oven staan, met de deur open. Zo verdeelt het bloed zich door het vlees en blijft het warm. Dit trucje werkt bij elke vleessoort. De rusttijd in de oven mag zelfs even lang zijn als de eigenlijke bereidingstijd.

6 personen

bereidingstijd : 65 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Viviane Vanwynsberghe [De-Heksenketel]

Geen opmerkingen: