zondag 20 april 2008

Eend met sherry en pompoen (Afrika)

EEND MET SHERRY EN POMPOEN

1 hele eend van circa 1,75 kilo
1 citroen
1 theelepel knoflookpoeder of 2 tenen knoflook uit de knijper
1 theelepel kerriepoeder
½ theelepel paprikapoeder
¾ theelepel vijfkruidenpoeder
2 eetlepels sojasaus
zout
versgemalen zwarte peper
plantaardige olie voor het bakken

SAUS
75 gram geschilde pompoen
1 ui, gehakt
4 tomaten uit blik
3 deciliter medium dry sherry
3 deciliter water

Verdeel de eend in 10 stukken en doe die in een grote kom. Halveer de
citroen en knijp het sap over de stukken eend uit. Zet weg.
Meng de knoflook in een kleine kom met het kerriepoeder, paprikapoeder,
vijfkruidenpoeder en wat zout en peper. Wrijf dit mengsel over de stukken
eend.
Sprenkel de sojasaus over de eend, dek de kom af met plastic folie en laat
een nacht marineren.
Kook voor de saus de pompoen gaar in kokend water. Giet af en draai dan met
de ui en tomaten in een keukenmachine tot een puree.
Dep de stukken eend droog met keukenpapier. Verhit wat olie in een wok of
grote koekenpan en bak de eend 15 minuten tot het vel knapperig en bruin is.
Doe op een bord en zet weg.
Veeg de wok uit met keukenpapier en giet er dan de pompoenpuree in. Giet er
de sherry en wat van het water bij, breng aan de kook en voeg dan de
gebakken eend toe. Laat 1 uur sudderen tot de eend gaar is en giet er
zonodig wat water bij als de saus te dik wordt. Serveer de eend warm en geef
er apart sojasaus bij.
Kooktip: De rugstukken en vleugels hebben weinig vlees. Gebruik daarom
alleen de andere delen of koop alleen borsten en bouten.

6 personen

gebied : Afrika
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Afrikaanse keuken : Volop makkelijk te maken recepten uit een
onontdekte keuken / Rosamund Grant

Geen opmerkingen: