dinsdag 11 mei 2021

Kippenlevers in rode wijn-rabarbersaus

KIPPENLEVERS IN RODE WIJN-RABARBERSAUS

Zo’n vijftig, zestig jaar geleden begon men in Nederland rabarber te kweken. Maar voordat Nederland rabarber leerde kennen had de groente al een hele geschiedenis achter de rug, die vermoedelijk duizenden jaren voor Christus ergens in Azië begon. De Grieken noemden de groente ‘rha’. Het voorvoegsel ‘barbarium’ gaf de barbaarse oorsprong aan.

600 gram kippenlevers
zout
peper
4 eetlepels bloem
75 gram mager gerookt ontbijtspek, in blokjes gesneden
2 eetlepels olie
1 glas rode wijn
rabarbercompote van 500 gram rabarber


Maak de kippenlevers schoon en strooi er zout, peper en de bloem over. Bak de spekblokjes in de olie tot ze knapperig zijn. Neem de blokjes uit de pan, zet het vuur hoog, doe de kippenlevers in de pan en bak ze, onder nu en dan roeren, 3 tot 4 minuten lang. Schep de kippenlevers uit de pan; zij maken plaats voor de wijn en de helft van de compote. Breng de compote aan de kook. Op smaak brengen met zout en peper. Verwarm de kippenlevers en de spekjes even mee. Direct serveren. Zet de rest van de rabarbercompote op tafel. Eet er gekookte aardappelen bij en in ruiten gesneden snijbonen.

4 personen

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Het nieuwe NRC Handelsblad kookboek / Irene van Blommestein, Florine Boucher, Annelène van Eijndhoven, Kim Maclean en Anne Scheepmaker

Geen opmerkingen: