SATSUMAIMO NO CHAKIN-SHIBORI (ZOETE-AARDAPPELBALLETJES)
Zoete-aardappelballetjes zijn in Japan zeer geliefd als hapje bij de thee.
500 gram zoete aardappelen
1 – 2 eetlepels matcha (groene poederthee)
2 eetlepels suiker
Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Laat ze 10 minuten weken in water en giet ze af. Breng een pan met water aan de kook en kook de stukjes aardappel hierin 20 minuten tot ze zacht zijn. Giet ze af. Bewaar 3 eetlepels kookwater.
Pureer de stukjes aardappel. Verdeel de puree over twee kommen.
Los de matcha op in 1½ eetlepel kookwater. Schep dit mengsel door de ene helft van de aardappelpuree. Laat de suiker oplossen in de resterende 1½ eetlepel kookwater en schep dit door de andere helft van de aardappelpuree. Laat beide purees afkoelen.
Knip een stuk plastic folie van 20 x 20 centimeter uit. Schep hierop een volle eetlepel van het matcha-mengsel. Haal de vier punten van het folie naar elkaar toe en draai ze samen zodat het mengsel stijf ingepakt is.
Kneed het mengsel met beide handen tot een balletje. Wikkel het balletje voorzichtig los. Vorm op deze manier in totaal 8 balletjes van het matcha-mengsel.
Verwerk het suikermengsel op dezelfde manier. Neem vier bordjes en plaats hierop van elke soort twee balletjes.
4 personen
voedingswaarde : 130 kcal p.p.
bereidingstijd : 45 minuten
gebied : Japan
gerechtsoort : snoep
bron : Japan : Authentieke recepten en wetenswaardigheden over land en bevolking (Koken in de wereld) / Kiyoshi Hayamizu en Yuhei Hoshino
zaterdag 20 december 2025
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten