zaterdag 4 oktober 2025

Masala Doks (Paramaribo, Suriname)

MASALA DOKS

‘Doks’ is het Surinaamse woord voor de muskuseend. Deze eendensoort komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en is door Spaanse ontdekkingsreizigers in de zestiende eeuw naar Europa gebracht. Tot 2010 was de verkoop van doksen in Suriname voornamelijk ambulant: je moest rondrijden en kijken of en waar doksen vanuit de kofferbak werden verkocht. Sinds 2010 heeft Suriname De Doksen Club. Begonnen als hobby, maar de club is inmiddels uitgegroeid tot een professionele kippen- en doksenboerderij.

1 kilogram eend (doks), in stukken
4 eetlepels zonnebloemolie
7 tenen knoflook, geperst
1 grote ui, gesnipperd
3 eetlepels masala
1 eetlepel tomatenpuree
1 theelepel komijnpoeder
1 theelepel zwarte peper
500 milliliter water
1 vleestomaat, ontzaad en in blokjes
2 takken selderie, gesnipperd
1 agiuma peper, gaaf
2 eetlepels kokosmelk (optioneel)
zout
zwarte peper
2 bouillonblokjes (optioneel)


Was de eend met water en azijn.
Verhit de olie en bak de knoflook en ui goudbruin. Bak de masala en tomatenpuree onder voortdurend roeren 20 seconden mee. Voeg de eend, komijn en zwarte peper toe en roer 1 minuut.
Verlaag het vuur en blus af met het water. Stoof op laag vuur 1 uur met het deksel op de pan. Voeg de tomaat, selderie en agiuma toe en stoof verder tot het vlees zacht is en de helft van het vocht is ingekookt. Proef de saus en voeg indien nodig kokosmelk, zout, peper en bouillonblokjes toe.
Deze masala doks is heerlijk met roti, maar ook basmatirijst past er prima bij.

4 personen

gebied : Paramaribo, Suriname
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Paramaribo : Een culinaire smeltkroes / Judith Cyrus

Geen opmerkingen: