zaterdag 4 oktober 2025

Hêrhêri (Paramaribo, Suriname)

HÊRHÊRI

Hêrhêri is een Creools gerecht. Om het fysiek zware werk op de plantage vol te houden, kregen de slaafgemaakten een dieet van aardvruchten als cassave, napi en aardappel, met bananen, in combinatie met een weinig gezouten vis. In de loop der jaren is hêrhêri uitgebreid met ei en groente en uitgegroeid tot een zeer geliefd gerecht.

1 eetlepel zonnebloemolie
1 sjalot, gesnipperd
250 gram kousenband, in stukken van 1 centimeter
zout
versgemalen peper
200 milliliter water
100 milliliter zonnebloemolie
500 gram bakkeljauw, ontzout en gepluisd
1 ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 eetlepel tomatenpuree
1 tomaat, ontzaad en in blokjes
2 eetlepels geurende kokosolie
versgemalen peper
2 takken selderie, fijngesneden
1 madame-jeanette peper, gaaf
1 cassave, geschild en in blokjes van 3 centimeter
1 theelepel zout
2 napi’s, gehalveerd
1 (witte) zoete aardappel, gehalveerd
1 groene bakbanaan, gepeld en in drieën
1 gele bakbanaan, gepeld en in drieën
4 eieren, hardgekookt


Verhit 1 eetlepel olie, bak de sjalot bruin, voeg de kousenband toe en roerbak op hoog vuur. Geef een royale draai met de pepermolen en voeg zout naar smaak toe. Blus af met het water en stoof in 15 minuten beetgaar.
Verhit 100 milliliter olie in een ruime hapjespan en bak de bakkeljauw op middelmatig vuur bruin. Voeg de ui en knoflook toe en bak glazig. Doe de tomatenpuree, tomaat, kokosolie en een royale draai van de pepermolen erbij en bak ongeveer 12 minuten. Voeg de selderie en madame-jeanette peper toe en bak nog 5 minuten.
Breng wat water met zout aan de kook en kook de cassave in 20 minuten gaar.
Breng 2 liter water met 1 theelepel zout aan de kook en kook de napi, zoete aardappel en bakbananen gaar. Alles is gaar als je er met een vork doorheen kunt prikken. De gele banaan is als eerste gaar, na 10 minuten, verwijder die uit de pan. De groene banaan, de napi en zoete aardappel zijn na 15 – 20 minuten gaar. Houd de bananen warm en laat de napi en zoete aardappel afkoelen zodat je de schil kunt verwijderen.
Verwijder uit de pan met bakkeljauw de madame-jeanette aan het steeltje of met een lepel. Je kunt de peper op een schaaltje apart erbij serveren, of er een eendagssambal van maken.
Snijd van elke aardvrucht en de bananen een stuk van 1 centimeter. Verdeel aardvruchten, bananen, de kousenband en bakkeljauw over de borden en leg er een ei bij. Giet het bakvocht van de bakkeljauw erover. Hêrhêri eet je met je handen.

4 personen

gebied : Paramaribo, Suriname
gerechtsoort : visgerecht

bron : Paramaribo : Een culinaire smeltkroes / Judith Cyrus

Geen opmerkingen: