zaterdag 20 december 2025

Gekookte rijst (Japan)

GEKOOKTE RIJST

Het is belangrijk de rijst voor het koken te wassen, omdat daardoor de smaak van de gekookte rijst beter uitkomt. De hoeveelheid water waarin de rijst gekookt wordt, kan worden aangepast aan de gewenste stevigheid van de gekookte rijst en aan of de korrels van oude of nieuwe oogst afkomstig zijn. In sommige recepten wordt een deel van het afgemeten water vervangen door smaakmakers.

480 gram rijst
6 deciliter water


Doe de rijst in een grote kom. Giet er ruim water over en giet het meteen af, zodat er na het koken geen zetmeellucht overblijft. Roer de rijst goed door. Giet ruim water over de rijst en giet meteen weer af. Herhaal dit nog drie of vier keer.
Voeg dan een ruime hoeveelheid water toe en roer twee of drie keer door. Giet het water af. Herhaal twee of drie keer tot het water helder is. Giet de rijst goed af in een fijn vergiet en laat 30 – 60 minuten uitlekken.
Doe de rijst in een rijstkoker, voeg het afgemeten water toe en zet de koker aan. Als u geen rijstkoker hebt, kunt u ook een diepe pan gebruiken. Doe een deksel op de pan en kook de rijst op matig vuur tot er stoom uit de pan komt. Zet het vuur lager en laat de rijst nog 10 – 12 minuten zachtjes koken. Haal het deksel niet van de pan tijdens het koken. Kook de rijst nog 5 seconden op hoog vuur.
Laat de rijst na het koken nog 15 minuten staan. Haal dan het deksel eraf en roer de rijst een keer goed door met een natte lepel om overtollige damp te verwijderen (gebruik een natte lepel om te voorkomen dat de rijst eraan blijft plakken). Serveer meteen.

4 - 6 personen

gebied : Japan
gerechtsoort : rijstgerecht

bron : Japanse lekkernijen : Verfijnde gerechten uit een smaakvolle keuken / Masaki Ko

Geen opmerkingen:

Een reactie posten