zondag 7 december 2008

Sperziebonen met tomaten (Irak)

SPERZIEBONEN MET TOMATEN

Ondanks de betreurenswaardige recente gebeurtenissen is Irak altijd een van de rijkste centra van culinaire en culturele diversiteit geweest. Er zijn vele Perzische en Turkse invloeden, maar daarnaast zijn er ook traditioneel Arabische producten, zoals dadels, melk, boter en gekookt vlees. Ook de Armeniƫrs en de Koerden hebben hun steentje bijgedragen: de Armeniƫrs vooral door hun hartige en zoete gebak en de Koerden met kaassoorten en yoghurt.

450 g sperziebonen
1 ui, fijngehakt
4 - 6 tomaten, in stukjes gesneden
½ theelepel gemalen komijnzaad
½ theelepel gemalen korianderzaad
1 eetlepel verse peterselie
olie
peper
zout

Kook de sperziebonen gaar in kokend water. Giet ze af.
Fruit ondertussen het uitje in hete olie. Voeg zodra het zacht is de komijn en koriander toe en fruit deze nog 30 seconden mee.
Voeg nu de sperziebonen toe en dek de pan af. Neem warmte terug en laat alles 5 minuten garen.
Doe vervolgens de tomaten erbij en breng het gerecht op smaak met wat peper en zout. Dek de pan af en laat hem nog 10 minuten op een matige warmtebron staan. Roer af en toe. Bestrooi het gerecht met peterselie en dien het op.

2 - 4 personen

voor- / bereidingstijd : 5 / 10 minuten

land : Irak
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Van andere markten : Een nieuwe selectie van vegetarische gerechten uit de hele wereld / Troth Wells

Geen opmerkingen:

Een reactie posten