zondag 7 december 2008

Roerbakschotel met tamarindejus (Myanmar)

ROERBAKSCHOTEL MET TAMARINDEJUS

1 rode ui, grofgehakt
3 tenen knoflook
3 verse rode chilipepers
2½ cm gember, geschild en grofgehakt
2 stengels citroengras, fijngesneden
2 theelepels komijnzaad, geroosterd en fijngemalen
1 theelepel donkere sojasaus of garnalenpasta
2 eetlepels tamarinde
3 eetlepels zonnebloemolie
bosje bosuitjes, in stukjes van 2 cm
2 wortelen, in fijne staafjes
450 g Chinese kool, in reepjes van 2½ cm
300 g paksoi, grofgesneden
200 g dunne asperges, in stukjes van 2½ cm
2 rode paprika’s, zaad verwijderd, in dunne ringen
1 dessertlepel bruine basterdsuiker of honing
2 eetlepel shoyu of lichte sojasaus (indien gewenst)
zout

GARNERING
grote handvol koriander, fijngehakt
grote handvol taugé

Pureer in een keukenmachine de rode ui, knoflook, chilipeper, gember, het citroengras, de komijn en sojasaus of garnalenpasta tot een pasta. Laat de tamarinde oplossen in 300 ml water.
Verhit de zonnebloemolie in een wok. Roerbak hierin de uienpasta enkele seconden. Voeg de bosuitjes, wortelen, Chinese kool, paksoi, asperges en paprika toe. Schep de groenten door de uienpasta en roerbak op hoog vuur tot ze zacht worden. Voeg geleidelijk het tamarindewater toe. Roerbak de groenten tot ze beetgaar zijn.
Voeg de suiker of honing, indien gewenst de shoyu of lichte sojasaus, en zout naar smaak toe. Garneer met koriander en taugé.

4 - 6 personen

land : Myanmar
gerechtsoort : groentegerecht

bron : World Food Café : Vegetarische recepten uit de hele wereld / Chris & Carloyn Caldicott

Geen opmerkingen: