zondag 7 december 2008

Baklava (Midden-Oosten)

BAKLAVA

500 gram fila-deeg (kant en klaar te koop, in ragdunne velletjes)*
180 g ongezouten, gesmolten boter (plantaardige olie kan ook)
375 g noten: pistachenoten, walnoten of amandelen, gemalen of fijngehakt
eventueel - dit doet men in Irak - 1-2 theelepels gemalen kaneel of kardemom toevoegen aan de noten

SIROOP
500 gram suiker
3 dl water
2 eetlepels citroensap
2 eetlepels oranjebloesemwater (rozenwater kan volgens een ander recept ook)

* Fila-deeg is ook zelf te maken van bloem en water wat tot een stevige, elastische massa moet worden gekneed. Het verwerken tot die flinterdunne lapjes is echter een vak apart.

Bestrijk bodem en zijkanten van een grote ovenschaal met de boter. Leg de helft van de fila-velletjes in de schaal, bestrijk ook ieder velletje afzonderlijk met de gesmolten boter. De velletjes aan de rand kun je laten overhangen, of terugvouwen. Verspreid de noten in gelijke hoeveelheden over de velletjes in de schaal. Leg hierop de resterende velletjes, laag na laag, en vouw de zijkanten zo nodig weer om. Bestrijk ook nu weer ieder velletje geheel met de gesmolten boter, ook de bovenste velletjes. Snijd de baklava met een scherp mes diagonaal in ruiten.
Siroop: los de suiker op in water met citroensap en laat het op een laag vuurtje zachtjes pruttelen tot het zo dik is dat je er een lepel mee kunt bedekken. Voeg het oranjebloesemwater toe en laat het nog eens 2 minuten pruttelen. Vervolgens laten afkoelen en even opstijven in de koelkast.
Bak de baklava drie kwartier in een voorverwarmde oven op 160°C, zet de temperatuur dan op 220°C en laat het nog eens 15 minuten bakken. Het moet dan luchtig en licht goudgeel van kleur zijn. Haal de schaal uit de oven en schenk snel de zeer koude siroop over de hete baklava. (NB je hoeft niet alle siroop te gebruiken, soms kan zelfs de helft al genoeg zijn! Naar eigen voorkeur doen, dus!) Laat de baklava afkoelen. Snijd de stukken baklava dan weer los en leg ze op een schaal. Of keer de hele vorm om op een platte schaal en snijd het dan volgens de oorspronkelijke diagonale lijnen.

6 personen

gebied : Midden-Oosten
gerechtsoort : gebak

bron : De keuken van het Midden-Oosten / Claudia Roden, via Heleen [AZIATISCHErecepten]

Geen opmerkingen: